Nový ministr práce rozjel čistku: Padlo několik hlav z TOP 09

15.07.2013 7:52

Ministři Rusnokovy vlády už úřadují a začali s personálními změnami. Aktuálně.cz píše, že za první dva dny od jmenování kabinetu jsou na většině ministerstev pozměněny týmy náměstků a v některých resortech sáhli noví vládci také hlouběji do řad úřednického aparátu. Personální změny přitom vyjdou stát na statisíce.

Nový ministr práce rozjel čistku: Padlo několik hlav z TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Odvolaní náměstci totiž musí dostat buď adekvátní místo jako náhradu, nebo odstupné. Několik 1. náměstků odešlo samo, i když se tím připravili o několikaměsíční plat. Personální změny se netýkají Ministerstva obrany a podle Aktuálně.cz beze změn zůstane i Ministerstvo životního prostředí. Server uvádí, že "ticho po pěšině" je zatím i na ministerstvech dopravy, průmyslu a obchodu či Ministerstvu pro místní rozvoj.

Značné změny jsou prý na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde již druhý den sáhl nový ministr ke změnám až na úrovni odborů. Úřad Františka Koníčka se po odchodu ministryně Ludmily Müllerové (TOP 09) vypořádal zejména s jejími spolustraníky. Na postu prvního náměstka skončil Petr Krůček z TOP 09, kterého nahradí nestraník Petr Šimerka, Müllerové, jako jediné z odcházejících ministrů, byla nabídnuta možnost pokračovat na postu náměstkyně. "Ano, pozice náměstkyně mi byla nabídnuta, po důkladném zvážení jsem ji však odmítla," řekla Müllerová pro Aktuálně.cz.

Koníček se prý nebál sáhnout ještě hlouběji - z postu vrchního ředitele sekce fondů EU byl odvolán Vladimír Kváča a nového ředitele bude mít i Fond dalšího vzdělávání, který dosud vedl Jan Vitula (bývalý 1. náměstek a člen TOP 09), personální změny zasáhnou dokonce také dva odbory.

Fungující pracovní vztahy

Miroslav Toman s sebou na Ministerstvo zemědělství přivedl některé ze svých blízkých spolupracovníků z Potravinářské komory, které léta šéfoval. Aktuálně.cz píše, že je přivedl proto, aby přechod do staronového úřadu pro něj neznamenal zbytečný tlak. Zdenka Ehlová, která byla jmenována do funkce vedoucí Samostatného oddělení kanceláře ministra, působila doposud jako vedoucí oddělení administrativní a projektové činnosti komory, a mluvčí potravinářů Dana Večeřová se stane hlasem a tváří ministerstva.

"S oběma dámami jsem úzce spolupracoval při svém působení ve funkci prezidenta Potravinářské komory a nemám důvod se fungujících pracovních vztahů s nimi vzdávat. Tyto okamžité změny nemohou nikoho překvapit - členové kabinetu jsou nejbližší spolupracovníci ministra, a proto je logické, že s novým ministrem přicházejí na klíčové pozice noví lidé," říká ke změnám ministr Toman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…