Nový ministr prozradil, proč Sobotka vyhodil Dienstbiera

08.12.2016 7:08

Jedním z důvodů, proč premiér Bohuslav Sobotka odvolal ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, bylo to, že neměl moc komunikačních schopností. V rozhovoru pro Právo, který zveřejnil také server Novinky.cz, to uvedl nový ministr pro lidská práva a Legislativní radu vlády Jan Chvojka (ČSSD).

Nový ministr prozradil, proč Sobotka vyhodil Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Chvojka, ČSSD

„Jedním z důvodů, proč ho pan premiér odvolal, bylo, že pan Dienstbier neměl moc komunikačních schopností,“ uvedl Chvojka a ilustroval to na tomto příkladu: „Když se podívám třeba na zákon o veřejném ochránci práv, pan Dienstbier zákon tlačil proti vůli všech klubů. Jiří Dienstbier neovládl umění vyjednávání. Já se domnívám, že jsem v tomto o něco lepší, znám zástupce ve všech stranách ve Sněmovně a dokážu si věci předjednat.“

Celý text je ZDE

Za jednu ze svých priorit označil Chvojka zákon o sociálním bydlení. „Rád bych více komunikoval se Svazem měst a obcí a se Sdružením místních samospráv. Obě organizace zastupují velký počet starostů a mají námitky proti tomu, jak je zákon koncipován,“ uvedl Chvojka s tím, že přijatelným kompromisem by byl princip dobrovolnosti. „Každá obec by se rozhodla, zda chce do systému vstoupit. Řada obcí řeší otázku sociálního bydlení na vlastní náklady – Ostrava, Brno, Praha 7. Myšlenka je dobrá, budu se snažit, aby byl zákon prosazen,“ uvedl.

Jak dodal, sociální bydlení by mělo být pro každého, kdo ze svého příjmu zaplatí 40 procent nákladů na bydlení a nezbude mu více než 1,67násobek životního minima.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…