Nový mobiliář zaujal Pražany. A je prý šance, že se skutečně objeví na ulicích

21.10.2015 16:59

Prezentace nového městského mobiliáře, který je od minulé středy vystaven v ulici Na Příkopě, provází obrovský zájem veřejnosti. Iniciativa Pro lepší město zde v rámci festivalu Designblok postavila chytrou zastávku MHD v reálné velikosti. Cestující přímo v historickém centru města mohou vidět to, jak by mohly vypadat nová zastávka a celý městský mobiliář hlavního města.

Nový mobiliář zaujal Pražany. A je prý šance, že se skutečně objeví na ulicích
Foto: archiv
Popisek: Novy typ zastávky - Standard (Ohrada).

Organizátoři výstavy dali rovněž šanci veřejnosti vyjádřit svůj názor, zda by v Praze chtěli mít tento moderní mobiliář. Pražané tak na místě mohou podepsat petici, ve které vyjadřují iniciativě Pro lepší město podporu. Petice je připravena i s podrobnými informacemi v ulici Na Příkopě, kde je zastávka instalována v rámci tradiční mezinárodní designérské přehlídky Designblok. Stejně tak bude text petice k podepsání na standardním místě festivalu – na holešovickém výstavišti.

Funkční model městského mobiliáře byl navržen českými designéry přímo pro Prahu a vzešel ze soutěže studentů designu. LCD monitor by měl umět kromě jízdního řádu zobrazit také mapu pro pěší nebo cyklisty, aktuální počasí nebo například příjezd nejbližšího spoje. Zastávka je rovněž vybavena vlastní Wi-Fi sítí a je odolná vůči fyzickému poničení. Její díly jsou navrženy tak, aby se daly jednoduše obměnit.

„Naším cílem je ukázat, že do budoucna by se výrazným způsobem mohla zatraktivnit tvář Prahy, pokud by se podařilo sjednotit na celém jejím území venkovní mobiliář. Současná podoba mobiliáře přispívá k dělení Prahy na historické centrum s jednotným mobiliářem a periférii s nevzhlednými a demolovanými koši, stojany na kola, zastávkovými přístřešky a lavičkami,“ popisuje český designér Michal Froněk, který stojí za iniciativou.

V západoevropských metropolích je zcela běžné, že podobné iniciativy jsou zaštítěny městem, které se snaží neustále zlepšovat veřejný prostor a nabídku služeb pro své obyvatele. V Praze to je naopak, sami studenti designu museli přijít s touto iniciativou, aby podpořili veřejnou diskusi nad stavem a podobou městského mobiliáře v Praze, který je zatížen nevýhodnou smlouvu z dob vlády primátora Jana Koukala, který uzavřel nevýhodnou smlouvyu na 20 let.

K iniciativě se přihlásil soukromý subjekt, společnost BigBoard Praha. „Rozhodli jsme se, že v horizontu týdnů až měsíců předložíme pražským zastupitelům kompletní nabídku uceleného systému mobiliáře, v rámci které nejenže nabídneme všechny jeho moderní prvky, ale také mnohonásobně vyšší nájemné, než získává Praha ze současné nevýhodné smlouvy se zahraničním provozovatelem. Zároveň jsme si vědomi nutnosti vypsání výběrového řízení ze strany města, jsme připraveni se do něj přihlásit a věříme, že naše nabídka je natolik kvalitní, že uspějeme,“ dodává Richard Fuxa, předseda představenstva společnosti BigBoard Praha.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…