Nový nápad dopravní policie: Řidičům "pod vlivem" chce rovnou zabavovat auta

07.09.2014 7:04

Bodový systém se osvědčil, díky němu se daří ze silničního provozu vyřazovat agresivní řidiče, kteří svým způsobem jízdy ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz to uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Podobně vnímá možnost zabavovat řidičům, kteří byli opakovaně přistiženi, že řídí pod vlivem alkoholu nebo drog, jejich auta.

Nový nápad dopravní policie: Řidičům "pod vlivem" chce rovnou zabavovat auta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní kontrola

Podle Lercha by stát měl hledat nástroje, jak agresivní řidiče ze silnic dostat. „Jedním z těch nástrojů je bodový systém, který se podle mého názoru více méně osvědčil,“ uvedl s tím, že po jeho zavedení se doprava na pár měsíců zklidnila. V současnosti se prý ale situace zlepšuje, rozsah následků dopravních nehod klesá. „A bodový systém čistí ty řidiče, kteří se opakovaně dopouští hrubého jednání,“ podotkl Lerch.

Podle něj je současná právní úprava, která umožňuje řidičům v případě opakovaného řízení pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek zabavit jejich auto, efektivním nástrojem sloužícím jak k lepší vymahatelnosti práva, tak k vyřazení nezodpovědného řidiče ze silničního provozu. Server poukazuje na to, že v tomto případě se názor ředitele dopravní policie liší od názoru nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten podle serveru tvrdí, že zvýšené zabavování aut řidičům, kteří jezdí opakovaně pod vlivem alkoholu nebo drog, není všelék. „A že je třeba každý případ posoudit individuálně a nezabavovat auta plošně,“ napsal server.

Lerch také uvedl, že se připravuje legislativní změna, která umožní zabavování technických průkazů řidičům aut, která nejsou způsobilá provozu. Další změnou, která se připravuje, je ta, že chodci budou muset na sobě mít reflexní prvky. „Bude se to týkat chodců, kteří se pohybují přímo na pozemní komunikaci. To znamená buď na krajnici, nebo na okraji vozovky a v místech, kde není veřejné osvětlení nebo je vypnuté,“ upřesnil Lerch. Podle něj k této změně dochází s ohledem na statistiku dopravních nehod z podzimu nebo zimy. Ta totiž ukazuje, že počet usmrcených chodců je v tomto období velmi vysoký. „A dalo by se říct, že až 95 procent případů bylo za snížené viditelnosti. Chodci prostě nejsou vidět a řidič je velmi snadno přehlédne,“ vysvětlil Lerch s tím, že za nedodržení této nové povinnosti bude chodcům hrozit až dvoutisícová pokuta.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…