Nový, nepříjemný a veřejný útok na Andreje Babiše. Zjistili jsme, kdo za ním stojí

03.12.2013 11:36

Další útok na Andreje Babiše je tu. Na internetu se objevily stránky www.stb.cz, které upozorňují na minulost předsedy hnutí ANO a odkazují na jeho údajnou spolupráci se Státní bezpečností. ParlamentnímListům.cz se podařilo vypátrat, že za útokem stojí předseda krajského sdružení Strany svobodných občanů Jiří Kubíček, který je vlastníkem domény.

Nový, nepříjemný a veřejný útok na Andreje Babiše. Zjistili jsme, kdo za ním stojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

Hned po zobrazení adresy www.stb.cz se objeví informace o tom, že Andrej Babiš je agent Bureš. Následuje logo hnutí ANO a pod ním slova: „Nesiem vám materiály od pána Bureša." Je zde i portrét Andreje Babiše. Po rozkliknutí těchto odkazů se dostanete na další webovou adresu www.agentbures.com, kde jsou k dispozici podrobnosti o údajné spolupráci se Státní bezpečností včetně informací o Babišově podnikání. K dispozici je zde také kompletní spis ze svazků StB a dobové fotografie.

Ctižádostivý manažer?

„Ctižádostivý, tvrdý a úspěšný manažer. S těmito atributy nyní vstupuje Andrej Babiš do politiky. Jako politik by měl mít jasnou vizi a být konzistentní ve svých názorech. To se mu ale zatím nedaří. Ba co víc, v časovém úseku dvou týdnů dokázal svoje názory zcela popřít. ‚Není to politická strana, je to hnutí. Já nejdu do politiky, říkám lidem, prosím vás, už to dál tady nejde. Jsem iniciátor, organizátor, člen týmu. Nemám žádné politické ambice,‘ citovala česká média Babiše v půlce listopadu. O dva týdny později počastoval Babiš masy zcela odlišnými výroky: ‚Není už jiná varianta. Já jsem lídr. Je nesmysl, abych hledal někoho jiného. To hnutí postavím tak, aby vyhrálo příští volby,“ upozorňují tvůrci útoku na Babiše.

„Asi nejcitlivější dobou pro agrobarona je ta, kdy se o něj jako o vedoucího pracovníka podniku zahraničního obchodu (PZO) Petrimex zajímala Státní bezpečnost (StB). Babiš ale neochvějně tvrdí, že s ní nespolupracoval. Ovšem v Ústavu paměti národa v Bratislavě je dodnes archivován Babišův svazek pod krycím jménem Bureš. Do kategorie 'důvěrníka', tedy spolupracovníka, který nemusel o své spolupráci s StB vědět, a kategorii, jež nepodléhá lustračnímu zákonu, si jej StB zavedla 12. listopadu 1980,“ píše se také na webu agentbures.com.

„Babiš se ocitl v hledáčku sekce, která se zabývala kontrarozvědnou ochranou československého zahraničního obchodu. Věnovala tak pozornost zejména zastupitelským organizacím zahraničního obchodu v Bratislavě, průniku zahraničních rozvědek a monopolů do československé ekonomiky, ale i takzvaným černým obchodním zástupcům. Nakolik byl Babiš dle metodiky StB skutečně 'důvěrný', se dnes už bohužel nedozvíme, protože podstatná část materiálů z jeho svazku byla 4. prosince 1989, v době hromadných skartací, kterou procházely zejména svazky představitelů komunistické elity, zničena…,“ pokračují autoři kampaně proti Babišovi.

Záznam k dočasnému přerušení spolupráce

„Zachován ale zůstal například záznam k dočasnému přerušení spolupráce,“ uvádějí dále autoři a citují z tohoto záznamu: „Agent Bureš byl získán k tajné spolupráci s československou kontrarozvědkou v roce 1982 na základě dobrovolnosti v problematice zahraničního obchodu ve vyčleněném objektu PZO Petrimex. Agent přistupoval k tajné spolupráci zodpovědně. V roce 1985 byl agent Bureš vyslán PZO Petrimex na dlouhodobý služební pobyt do Maroka. Na základě uvedené skutečnosti byla spolupráce přerušena do doby jeho návratu do ČSSR," napsal 9. prosince 1987 kapitán Andrej Kuĺha.

„Bratislavská kontrarozvědka o necelý rok později prověřovala výkonnost tajných spolupracovníků a této prověrce se nevyhnul ani agent Bureš,“ stojí dále na webu s dalším odkazem k zachovaným materiálům: „Nedostatky byly odstraněny 14. června 1988. Návrat TS Bureš z Maroka je předpokládán ke konci roku 1989," doplnil tentýž den Kuĺha. Ze zachovaného evidenčního listu výdajů se dá vyčíst, že si příslušníci StB účtovali náklady za občerstvení z celkem 17 schůzek s agentem Burešem v průběhu let 1982 až 1985.

Držitelem domény je šéf Svobodných v Praze

Jak ParlamentníListy.cz vypátraly, držitelem domény je společnost KRAXNET s. r. o. Její jednatel Jiří Kubíček, který je zároveň předsedou krajské organizace Strany svobodných občanů v Praze, na což nás upozornilo hnutí ANO, následně redakci potvrdil, že je vlastníkem této domény. „Ano. Od roku 2000 vlastním doménu stb.cz,“ uvedl Kubíček pro ParlamentníListy.cz. A doplnil: „Doménu jsem před parlamentními volbami nasměroval na server svého známého, který tam umístil stránku, upozorňující na evidenci pana Babiše v seznamech spolupracovníků StB. Když jsem doménu v roce 2000 registroval, bylo to z recese. Nečekal jsem, že ji budu někdy využívat k tak vážným věcem, jako je upozorňování na účast agentů Státní bezpečnosti ve vrcholné politice," sdělil Kubíček.

VÝSTAVA V AKADEMII VĚD: SOCHAŘSKÉ PORTRÉTY VÁCLAVA HAVLA



„Pan Babiš se před volbami bránil, že je evidován neoprávněně. Z jednání soudu, který sám inicioval a na kterém se mohl pokusit se očistit, se však omluvil. Dnes jeho fanoušci hovoří o tom, že byl zvolen, i když jeho voliči věději o jeho činnosti v StB a že tedy účast estébáků ve vládě je legitimní vůlí voličů. Před volbami však pan Babiš vědomou spolupráci s StB popřel, tedy o žádné legitimitě nemůže být řeč. Pokud dnes komunisté hovoří o zrušení lustračního zákona, mělo by to sloužit jako varovný prst všem svobodně smýšlejícím, že se tento zločinná ideologie opět probouzí a že KSČM chce omlouvat a rehabilitovat své soudruhy z KSČ. Rád v budoucnu využiji doménu stb.cz k šíření i dalších informací o činnosti této organizace a jejich poskocích, lidech, kteří ve veřejné správě nemají již nikdy co dělat," řekl dále Kubíček.

Babiš spolupráci s StB odmítá

Andrej Babiš svou spolupráci s StB odmítá a domáhá se u bratislavského soudu toho, že byl neoprávněně veden ve svazcích komunistické tajné policie StB jako agent. Takto se k obviněním vyjádřil 18. 11. na mítinku s občany v Českých Budějovicích: „Já jsem nikdy nic nepodepsal, byl jsem vyšetřován StB kvůli tomu, že jsem odmítal vozit syrské fosfáty, protože Sýrie neměla peníze na zaplacení vojenské techniky, co tam Československo vyváželo. A minulý režim tipoval lidí, kteří byli, řekněme šikovní, tak se je snažil pojmout a vedl na ně svazky bez toho, aby o tom věděli. Já jsem samozřejmě přišel do styku, jako každý pracovník zahraničního obchodu, dělal jsem analýzy na ty fosfáty, no a v podstatě je to celé zmanipulované, protože já jsem podal žalobu v lednu 2012. Ten spis je prázdný, tam nic není. Není tam žádný můj podpis, není tam v podstatě nic. Je tam seznam mé rodiny a není tam žádný můj podpis, žádné moje vyjádření. Podal jsem žalobu v lednu 2012, rok a půl se nic nedělo a první sezení toho soudu bylo 6. června 2013,“ vysvětloval Babiš.

„Na tom prvním slyšení mě soudkyně vyslýchala sedmdesát minut a byl tam Ústav paměti národa, který říkal, že není připraven, nemá žádné návrhy. Soudkyně mu vyčítala, proč tam vlastně přišel, a přeložila stání na říjen a mně řekla, že už nemusím chodit. V momentě, kdy začaly parlamentní volby, tak si Ústav paměti národa najal advokátní kancelář, která začala být strašně aktivní - objevili nějaké spisy, kde údajně já někde mám být, což je samozřejmě lež. Předkládali svědka, nějakého kapitána, který zemřel v dubnu 2012. Byl to člověk, který nejdřív tvrdil, že mě zná a že se mnou něco podepsal. To následně za deset dní v novinách odvolal. Pan ředitel ústavu je strašně aktivní. Hlavní pražský kmotr Hrdlička se pochválil novináři, že si koupil plno papírů na Slovensku. Takže, jeli kampaň…,“ míní předseda hnutí ANO.

„Měl jsem dvě emigrace v rodině. Můj táta nemohl postoupit, protože měl tento kádrový problém. Je to pro mě záležitost, kde před třiceti lety jsem byl někde, asi třikrát čtyřikrát, dokonce ten estébák asi měl nějaký byt, kde chodil s nějakou slečnou a vykazoval na mě občerstvení, i když jsem nežil v Československu a byl jsem v Maroku. Samozřejmě, že soud dnes dělá všechno proto, protože se z toho stala politická záležitost. Ústav dnes předkládá další svědky, kteří možná ani neexistují, jen proto, aby to zdržoval nebo aby stále tato pseudoaféra byla v médiích a aby se k tomu někdo stále vracel. Ale podle mě je absurdní, když za vraždu je promlčení dvacet let a za to, že někdo byl vyšetřován… A pan prezident Zeman to sám řekl v tom interview v Týdnu, že to byl předvolební faul, že estébáci skartovali hlavně ty svoje složky a paní Marvanová mi to potvrdila, jak jsme byli v neděli u Moravce. Vysvětloval jsem to už stokrát a můžu to stále vysvětlovat. Pokud na to ale leží osud této země, tak já samozřejmě nemusím nikde být. Do politiky jsem ani nechtěl jít a myslím si, že všichni naši voliči o tom věděli a je na nich, jak to posoudí,“ uvedl Babiš.

Hnutí nechce web komentovat

Hnutí ANO web namířený proti Andreji Babišovi nechce komentovat. Babiš měl již dříve co do činění se zástupci Strany svobodných občanů. Například na předvolebním mítinku v Praze se lídr Svobodných v Královéhradeckém kraji Vít Jedlička tázal Babiše na biopaliva. Chtěl vědět, o kolik zisku by majitel Agrofertu přišel, kdyby nebylo biopaliv, které platí každý z nás. Nakonec byl Jedlička vyveden ze sálu. 

Líčení ve věci žaloby Andreje Babiše bratislavský soud odročil na konec ledna příštího roku. O spolupráci Andreje Babiše se Státní bezpečností se hovoří v souvislosti s jeho případnou účastí ve vládě poté, co Babišovo hnutí ANO po úspěchu v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny vyjednává se sociální demokracií a lidovci o vytvoření koalice. Babiš by mohl mít problémy s lustračním osvědčením. To vyžaduje před jmenováním prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…