Nový občanský zákoník prý obsahuje výbušné miny. V ČT je hledali Polčák s Marvanovou

25.05.2014 13:50

Nový občanský zákoník platný od prvního ledna 2014 se týká každého z nás, mnozí občané to ale zjistí až u soudu, ke své škodě. Zákoník ale také skrývá řadu pastí, které bude třeba odstranit. Poslanec Stanislav Polčák a náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová se ale neshodli na tom, které to jsou. Přeli se např. o svěřenecké fondy nebo problematiku společného jmění manželů. Řeč přišla i na hmotnou odpovědnost úředníků.

Nový občanský zákoník prý obsahuje výbušné miny. V ČT je hledali Polčák s Marvanovou
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Do nedělních Otázek Václava Moravce České televize zavítali poslanec Stanislav Polčák (STAN), člen ústavně právního výboru, a náměstkyně ministryně spravedlnosti Hana Marvanová. Debatovali především o občanském zákoníku, jenž platí od prvního ledna tohoto roku. Mnozí ani neví, co všechno se pro ně s novým zákoníkem mění. V tom nejhorším případě se to dozví až u soudu.

„Na začátku jsem byl velký skeptik, pokud šlo o přijímání občanského zákoníku, ale bližší seznamování s tou normou mě přesvědčilo o tom, že ten nový občanský zákoník přináší naší společnosti to, co v novém tisíciletí opravdu potřebujeme,“ poznamenal na úvod Polčák. Některé věci bude podle jeho názoru třeba napravit, ale jakékoli zásahy by měly být velmi střídmé a k zásahům by mělo docházet co nejméně.

Bytová družstva a Klokánci

Marvanová oponovala, že na Ministerstvo spravedlnosti dorazila nejméně stovka podnětů ke změnám. Ministerstvo sice nehodlá vstoupit do občanského zákoníku „ve velkém", protože Česká republika nový občanský zákoník potřebovala, ale k některým změnám jistě dojde. „Bylo by vhodné udělat stručnou úzkou novelizaci, kde by se ty výbušné miny odstranily,“ zdůraznila Marvanová. Mezi takové miny podle jejího názoru patří ustanovení, která se dotýkají bytových družstev. Zákon totiž vyžaduje, aby bytová družstva změnila stanovy, k čemuž se budou muset sejít všichni členové družstva.

Polčák nabídl vládě pomocnou ruku opozice v odstraňování těchto min, neodpustil si poznámku, že občané měli poměrně dost času se na nový občanský zákoník připravit.  

Další nášlapnou minou jsou problémy, která dopadnou na centra Klokánek pečující o děti. Podle nové úpravy může dítě v Klokánku zůstat jen půl roku a pak by šlo do nějaké rodiny nebo do ústavu. Oba diskutující se ale shodli v tom, že soud po půl roce může rozhodnout o dalším setrvání dítěte v Klokánku. Proč? Vždy je prý lepší, aby dítě bylo v takovéto instituci a ne v ústavu.

Společné jmění manželů a svěřenecké fondy

Úplně jiná věc je ale u společného jmění manželů, kde se vedou spory především o to, jak na manžele přechází dluhy vzniklé ještě před manželstvím. Zatímco v případě Klokánků jde o technickou novelu, tak změny ve společném jmění manželů jsou na hlubší diskuzi a nelze je řešit rychlou technickou novelou. Marvanová ale Polčákovi připomněla, že sami poslanci přišli s návrhem rychlé novely v oblasti exekucí, aby nebyl exekucí postižen manžel, jenž před vstupem do společného svazku nic nedlužil. „Pokud se tady lidé bojí, že mohou přijít o majetek, který považují za svůj, aniž by něco dlužili, tak je třeba jim poskytnout jistotu," zdůraznila Marvanová.

Novou Pandořinou skřínkou jsou pak podle Marvanové svěřenecké fondy, v nichž bude teoreticky možné ukrýt i špinavé peníze, na které orgány činné v trestním řízení nikdy nemusí přijít. „Proto jsem jednoznačně zastáncem toho zrušit ten institut," zdůraznila náměstkyně. Svěřenecké fondy sice existují i jinde ve světě, ale podle Marvanové je česká podoba příliš volná. Sluší se připomenout, že prosti svěřeneckým fondům se v sobotním vydání MF Dnes ostře vymezovala i vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová

„V této souvislosti chci říci, že to vnímám trochu jako bouři ve sklenici vody," poznamenal Polčák. Svěřenecké fondy ve světě vznikají a podle jeho názoru lze majetky v nich obsažené dohledat. „Rozhodně to nenaplňuje zkušenosti, které jsme měli s anonymními akciemi," uvedl poslanec. V čem se to má lišit? Člověk se musí smlouvou zavázat, že část původně svého majetku oddělí a převede ji do fondu. Ta už pak nebude vnímána jako jeho. „Ulití majetku do svěřeneckého fondu fakticky není možné,“ uvedl Polčák, majetek nabytý nelegálně totiž může propadnout již podle stávajících právních předpisů.

Nový zákon o státním zastupitelství a hmotná odpovědnost úředníků

V boji s výnosy z trestné činnosti a nejen s nimi by ale možná více pomohl nový zákon o státním zastupitelství. Podle Marvanové by takový zákon měl pak vydržet dvacet až třicet let, a proto stojí za to dopředu ho prodebatovat i s poslanci, ať už jednotlivě nebo po skupinách. Sporným bodem v této otázce je např. zřízení speciálního protikorupčního týmu. Na druhé straně bude podle Marvanové třeba posílit odpovědnost soudců i státních zástupců. Zároveň je ale třeba zajistit to, aby výkonná moc nemohla zasahovat do jednotlivých kauz, ale aby v obecné rovině mohla nastavit směřování politiky státu v oblasti šetření kriminality.

Polčák byl tzv. všemi deseti pro zvýšení odpovědnosti státních zástupců i soudců a ve vysílání se rozhořčil nad tím, že především ČSSD se vzpírá zvýšení odpovědnosti naložené na bedra úředníků. ČSSD se prý spolu s ODS brání tomu, aby úředníci nesli i hmotnou odpovědnost za svá rozhodnutí.

Vztah Marvanové a Válkové

V závěru debaty se Marvanová vyjádřila k tomu, jaký vztah má Marvanová se svou nadřízenou - ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO). V poslední době se totiž v médiích spekulovalo o tom, že jejich vztah je stále napjatější a mohl by teoreticky skončit odchodem jedné či druhé dámy ze své pozice. Marvanová ale mediální úvahy zlehčuje. Jakýkoli novinový titulek je prý zvyklá dělit třemi. „Já bych náš vztah označila za vysoce profesionální,“ podotkla Marvanová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…