Nový občanský zákoník umožní mimo jiné též podnikat už i nezletilým

23.07.2013 15:20

Prvním lednem roku 2014 by měl začít platit nový občanský zákoník, který prolomí věkovou hranici osmnácti let, mladí lidé tak budou moci sami podnikat již před dovršením této hranice. Podle současného živnostenského zákona se sice nezletilí mohou zapojit do ekonomické činnosti už dnes, avšak jen prostřednictvím odpovědného zástupce.

Nový občanský zákoník umožní mimo jiné též podnikat už i nezletilým
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Nový občanský zákoník tento vzorec opouští a dovoluje nezletilým podnikat zcela samostatně pouze se souhlasem rodičů a přivolením soudu. Rodiče zhodnotí způsobilost svého potomka a soud objektivně zkoriguje jejich případně nekritický pohled na jeho rozumovou vyspělost a ověří, zda odpovídá jeho schopnostem.

„Nový občanský zákoník sice výslovně nevyžaduje souhlas obou rodičů, z praktického hlediska však bude jistě dobré ho získat,“ říká advokát Roman Janeček, partner advokátní kanceláře Weil, Gotshal & Manges.

„Žádost o přivolení soudu budou dle připravovaných prováděcích předpisů k novému občanskému zákoníku moci podat nejen rodiče, ale i nezletilý zájemce sám přímo u soudu v místě bydliště nezletilého. Soudní rozhodnutí nahradí dosažení osmnáctého roku věku jako zákonnou podmínku pro zahájení podnikání. Na jeho základě bude moci nezletilý obdobně jako kterákoliv zletilá osoba požádat na příslušném úřadě, zpravidla živnostenském, o vydání podnikatelského oprávnění. Po jeho získání pak bude moci sám provádět veškeré činnosti v rámci podnikání včetně otevření bankovních účtů, provádění majetkových transakcí, pronajímání kancelářských prostor a uzavírání smluv,“ dodává Janeček.

Podnikatelem už na střední škole

Podnikání nezletilých se očekává zejména v oblastech, ve kterých není nutné vzdělání určitého stupně či odborné kvalifikace jako například oblast administrativy, marketingu, internetu, reklamy, propagace, organizování společenských, sportovních a jiných akcí, obor informačních technologií, tvůrčí oblasti apod.

Nová rodinná firma

Povolení k podnikání podle nového občanského zákoníku také umožní, aby se nezletilí aktivně zapojili do provozu nově zaváděných takzvaných rodinných závodů. Může se jednat především o obchodní, výrobní či jiné živnostenské firmy provozované společně rodinnými příslušníky.

V takovém případě nezletilí budou moci nakládat s majetkem, podepisovat smlouvy, podílet se na rozhodování o zisku, případně i o dalších významných otázkách ve firmě.

Z čeho se skládá

Nový občanský zákoník znamená největší změnu českého právního řádu za posledních dvacet let. Je rozdělený do pěti částí, první tvoří předmět úpravy zákona, druhá se zabývá rodinným právem, třetí určuje absolutní majetková práva, čtvrtá majetková práva relativní a pátou částí jsou závěrečná ustanovení. Zákoník by měl být účinný od 1. ledna 2014.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…