Nový problém Nagyové. Hrozí jí až osm let vězení, pokud se potvrdí podezření policie

06.12.2014 7:25

Někdejší šéfka kabinetu Petra Nečase, nyní jeho manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) má další problém. Policisté při prohlídce jejího bytu našli před rokem řadu luxusních kabelek a drahé šperky, údajně za deset milionů korun, a úřednice je podezřelá, že nezaplatila darovací daň. Původně se sice v souvislosti s těmito věcmi mluvilo o korupci, ale nyní podle MF Dnes policie zkoumá trestný čin krácení daně. Pokud se podezření potvrdí, hrozilo by jí až osm let vězení.

Nový problém Nagyové. Hrozí jí až osm let vězení, pokud se potvrdí podezření policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Jana Nagyová je vyšetřována pro zneužití vojenské rozvědky a možné podplácení poslanců, ale přibývá k tomu další nepěkný problém. Je podezřelá z krácení daní. Prověřování podle MF Dnes souvisí s drahými kabelkami, které dostávala od vlivných ředitelů firem či právníků. Deník zdůrazňuje, že luxusní doplňky kupované třeba v Pařížské ulici v Praze nejsou levnou záležitostí. Jejich cena se pohybuje v řádu statisíců a někdy i milionů. A právě u darů v ceně nad 20 tisíc bylo povinností Nagyové zaplatit daň.

Nagyová už kvůli tomu byla u výslechu, což MF Dnes potvrdil náměstek vrchního zástupce v Olomouci Pavel Komár. „S ohledem na dovozovaný značný rozsah zkrácené daně hrozí za tento čin dva až osm let vězení,“ řekl Komár.

Nalezené luxusní předměty byly drahé a podle policie si je Nečasová nemohla pořídit ze svého platu, a to i přes štědré odměny, které úřednice na Úřadu vlády pobírala. Hodnota byla odhadnuta na více než deset milionů korun.

Korupci je těžší prokázat než krácení daně

Státní zástupce Ivo Ištvan nejprve tyto dary spojoval s korupcí. „Z doposud zjištěných skutečností vyplývá podezření, že za vyřízení záležitostí ve prospěch jiných osob vyžadovala dárky či jinou formu hmotné odměny,“ napsal tehdy.

Prokázat korupci je však obtížné, každý předmět by prý vyšetřovatelé museli spojit s konkrétní službou, za kterou byl poskytnut. Navíc ti, kteří Nagyovou obdarovávali, tvrdí, že šlo pouze o dárky bez návaznosti na protislužby či dokonce pouze zápůjčky.

Podle zjištění MF Dnes Nagyová policistům k darům nic dalšího neřekla. O tom, že Nečasova pravá ruka požadovala za své služby dárky, se policie dozvěděla z odposlechů vlivných pražských kmotrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…