Nový průzkum: Babišovo hnutí od března ztratilo tři procenta, ČSSD tři procenta získala

05.06.2015 11:17

Hnutí ANO oslabuje ve prospěch sociální demokracie. Lidovci i ODS zůstávají na svých pozicích, nepotvrdil se vzestup obliby TOP 09 v posledním průzkumu. Tak by se daly shrnout výsledky nejnovějšího výzkumu stranických preferencí, provedený agenturou STEM.

Nový průzkum: Babišovo hnutí od března ztratilo tři procenta, ČSSD tři procenta získala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sledování volebních výsledků

Na otázku „Pokud byste (přesto) šel (šla) volit, kterou stranu byste příští týden volil(a) do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR?" odpovídali respondenti takto: hnutí ANO 21,5%, ČSSD 15,6%, KSČM 12%, TOP 09 5,7%, lidovce 4,7% a ODS 4,5%. Nemusí to ale nutně znamenat, že posledně dvě jmenované strany by se nemusely dostat do sněmovny. Autoři průzkumu totiž upozorňují na fakt, že stranické preference pro jednotlivé strany jsou nižší, než by odpovídalo vlastnímu volebnímu výsledku.

Skutečný volební výsledek se agentura snažila odhadnout za pomoci volebního modelu. Pokud by sněmovní volby proběhly v květnu, hnutí ANO by v nich získalo 27,1% hlasů (v posledním březnovém průzkumu to bylo 30,3%), ČSSD 21,2% (18,7%), KSČM 14,9% (14,6%), TOP 09 8,1% (10,5%), ODS 6,4% (6,3%), KDU-ČSL 6,9% (7,7%).

Z přepočtu na poslanecké mandáty vyplývá, že by mohla vládnout koalice ANO a ČSSD, která by měla pohodlnou ústavní většinu 125 poslanců.

Zmíněný výzkum společnosti STEM byl proveden ve dnech 19. – 29. května. Dotázáno bylo 1065 osob starších 18 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…