Nový průzkum: Posílili TOP 09 a lidovci. Jak si stojí Babiš?

21.04.2016 19:41

ČSSD se v dubnu podle šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) dotáhla na vedoucí hnutí ANO. Dělilo by je jen půl procentního bodu. Posílily také TOP 09 a KDU-ČSL. Místa ve sněmovně by přes mírný pokles obhájily také KSČM a ODS, jiné strany by se do dolní komory nedostaly. Vyplývá to z volebního modelu CVVM, který dnes obdržela ČTK.

Nový průzkum: Posílili TOP 09 a lidovci. Jak si stojí Babiš?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

ANO by v porovnání s březnovým šetřením ztratilo svou suverénní vedoucí pozici. Získalo by 27 procent a o dva procentní body by si pohoršilo. ČSSD naopak posílila z březnových 22,5 procenta na 26,5 procenta, uvedlo CVVM.

KSČM si opětovně pohoršila, meziměsíčně o půldruhého procentního bodu, se ziskem 11,5 procenta by ale uhájila třetí příčku. Podobně ODS by z březnových deseti procent klesla na 8,5 procenta, což by jí ale znovu stačilo na bramborovou medaili. TOP 09 poskočila o 2,5 procentního bodu na osm procent a těsně za ní by skončila se 7,5 procenta KDU-ČSL – na rozdíl od komunistů si o půldruhého procenta polepšila.

Předpokládaná volební účast by v dubnu činila 59 procent

Další současné sněmovní strany, tedy Úsvit - Národní koalice a Svoboda a přímá demokracie, by se do dolní komory nedostaly. Podle CVVM by SPD získala stejně jako v březnu 2,5 procenta a Úsvit 1,5 procenta hlasů. Z dalších stran se pětiprocentní hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny nejvíc přiblížili zelení a Piráti. Stranu zelených by volila tři procenta lidí, Českou pirátskou stranu dvě procenta.

Předpokládaná volební účast by v dubnu činila 59 procent, a byla by tedy zhruba stejná jako při posledních sněmovních volbách v říjnu 2013.

Volební model CVVM vycházel z výsledků průzkumu stranických preferencí, který se uskutečnil od 4. do 11. dubna a zúčastnilo se ho 1 063 lidí. Volební model zahrnuje pouze dotázané, kteří se voleb chtějí zúčastnit a uvedli nějakou stranu. V zásadě jde tedy o stranické preference bez nerozhodnutých a nevoličů, uvádí CVVM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…