Nový průzkum: Telička, Keller, Konečná a dlouho nic. ODSáci a pane Okamuro, vy radši nekoukejte

10.03.2014 9:40

Pokud by se nyní konaly volby do Evropského parlamentu, zvítězilo by v nich hnutí ANO s lídrem Pavlem Teličkou. Uvádí to již druhý průzkum společnosti SANEP. Na druhé příčce by se ocitla ČSSD v čele se sociologem Janem Kellerem. Jan Zahradil za ODS pak výrazně v průzkumu voleb do Evropského parlamentu (dále jen EP) jako lídr pokulhává.

Nový průzkum: Telička, Keller, Konečná a dlouho nic. ODSáci a pane Okamuro, vy radši nekoukejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička , lídr evropské kandidátky hnutí ANO

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

Podle agentury SANEP občanští demokraté s největší pravděpodobností nezopakují svůj volební vítězný úspěch z roku 2009, kdy získali ve volbách do EP 31,45 % hlasů. Jejich lídr Jan Zahradil má totiž důvěru od 5,5 procenta obyvatel, kteří byli agenturou SANEP osloveni a kteří jsou rozhodnuti, že k volbám do EP půjdou.

Na čele žebříčku SANEPu se pak opětovně umístil Pavel Telička (hnutí ANO), který tak potvrzuje roli favorita letošních eurovoleb. Podle průzkumu společnosti SANEP získal podporu 18,9 procent voličů, kteří by se zúčastnili voleb do EP. Pavel Telička je zároveň v souhrnu pro 37,8 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace, nejdůvěryhodnějším z uvedených patnácti kandidátů do EP. Jan Keller (ČSSD) má pak podporu od 16,7 procenta potenciálních voličů.

Celý průzkum ZDE.

V průzkumu společnosti SANEP figuruje ale patnáct aktuálně známých kandidátů do EP. Vedle aktuálně preferovaných stranických lídrů jako je zmiňovaný Telička a Jan Keller je i Kateřina Konečná za KSČM (14,2 procenta), Luděk Niedermayer za TOP 09 a Pavel Svoboda (KDU-ČSL).

V těcho volbách ale budou chtít uspět i další výrazné osobnosti politického života jako například Jiří Paroubek (LEV 21), Radek John (Věci veřejné), Klára Samková (Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury), ale i Ondřej Liška (SZ) či Ivan Bartoš (Česká pirátská strana) a další osobnosti, které budou chtít přitáhnout k volebním urnám své věrné voliče, což bude znamenat velké úsilí ve volbě volebních témat a mediálním prostoru. Nicméně, kandidátka sněmovního Okamurova Úsvitu Samková se ve výsledcích průzkumu nachází hluboko pod pěti procenty.

Průzkum od společnosti SANEP byl proveden ve dnech 23. 2. až  2. 3. 2014 na vybrané skupině 7 371 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18 až 70 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…