Nový průzkum o restitucích: Jsou nemravné, peníze by se měly dát na povodně

07.06.2013 15:43

Většina Čechů nesouhlasí s církevními restitucemi a polovina obyvatel je považuje za nemravné a protiústavní, ačkoliv je nedávno posvětil i Ústavní soud. Drtivá většina lidí si navíc myslí, že by církev měla žít v chudobě.

Nový průzkum o restitucích: Jsou nemravné, peníze by se měly dát na povodně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Voda v Praze začala opadávat a pomalu se sčítají škody

S majetkovým vyrovnáním s církvemi nesouhlasí 74,5 procenta domácí populace, ukázal nový průzkum agentury SANEP. Dvě pětiny lidí se navíc domnívají, že církevní hodnostáři majetky zneužijí a finanční prostředky využijí k obohacení. Čtvrtina dotazovaných si pak myslí, že církve majetek v žádném případě nevyužijí k prospěchu nemocných, nezaměstnaných či chudých.

Ústavní soud nakonec zamítl stížnost proti zákonu o majetkovém vyrovnání s církvemi, lidé ale s tímto rozhodnutím nesouhlasí. Celkem 64,3 procenta dotázaných rozhodnutí odmítají. Navíc 46,4 procenta respondentů zákon považuje za nemravný a protiústavní.

„Negativní postoj většinové části domácí populace k tzv. církevním restitucím může souviset jak se skutečností, že český národ je převážně ateistický, tak i s neuspokojivou ekonomickou situací státu, ale i většiny českých domácností, kdy veřejnost nevnímá navrácení zejména finančních prostředků církvím jako aktuální prioritu,“ dodává SANEP.

Lidem dále vadí i vnímání církve jako chudé instituce. Téměř 87 procent veřejnosti se ztotožňuje s názorem papeže Františka I., že církev má být chudá a pro chudé.

„V kontextu s negativním názorem domácí populace na tzv. církevní restituce je vcelku pochopitelný i názor 75,2 % respondentů, kteří se domnívají, že by církve měly použít finanční prostředky získané z tzv. církevních restitucí na pomoc lidem zasaženým povodněmi,“ dodává agentura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…