Nový řád, převrat. Tomio Okamura vypíchl v ČT, čím jej zaujal Donald Trump

23.01.2017 23:05

Tématem Událostí, komentářů ČT24 byla postava Donalda Trumpa, nového amerického prezidenta. Své k tomu řekli předseda senátu Milan Štěch (ČSSD), poslanec Pavel Kováčik (KSČM) a poslanec Tomio Okamura (SPD).

Nový řád, převrat. Tomio Okamura vypíchl v ČT, čím jej zaujal Donald Trump
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Jasný názor zatím nemám. Kdybych měl hodnotit podle vyjádření v kampani a podle toho inauguračního projevu, tak bych řekl, že to může být konec globalizace a že to může být poměrně velký zmatek,“ řekl Štěch s tím, že spoléhá na Kongres.

„Zprvu to vypadá jako nový řád, že nastupuje převrat. Předvolební rétorika byla velmi stejná, ale dojde k určitému usazení. Neobávám se, že by šlo o převratné věci, ale bude usazen,“ dodal Kováčik.

„Donald Trump od počátku avizoval, a ty kroky dělá, že se chce soustředit na vnitrostátní problémy,“ podotkl Okamura se slovy, že jeho jednání je velmi chytré. „Dovolte mi vyzdvihnout jednu větu z inauguračního projevu: Jsme jedné rudé krve,“ poznamenal Okamura, který tímto spojil americkou veřejnost. 

Kováčik následně ocenil to, že Trump avizuje jednání se zeměmi všech světových stran. „Partnerem spolehlivým je pro něj národní stát. A to je to, co prosazuji já, neboť Evropská unie je nereformovatelná,“ domnívá se Okamura. S tím však nesouhlasí Štěch, který EU hájil. „Neříkám, že vše, co je v Evropské unii, je dobré,“ dodal však nakonec. 

„Evropskou unii bez reformy toho dosavadního příliš nečeká,“ souhlasil částečně Kováčik. „Souhlasím ale s panem předsedou Štěchem, že lépe se panuje tam, kde jsou panovníci rozděleni,“ zareagoval také na Štěchem zmíněný citát Rozděl a panuj Kováčik.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Příchodem Donalda Trumpa se nezačnou mít všichni rádi. A Spojené státy se budou zcela jistě snažit udržet svou pozici,“ myslí si Štěch s tím, že každý si nadále bude hájit své zájmy.

Závěrem se pak všichni tři muži vyjádřili k Brexitu. „Gró vyjednávání by mělo být vyjednávání celé Evropské unie a Velké Británie,“ uvedl Štěch. „Dvoustranná jednání sice možná jsou, ale...,“ poznamenal ještě předseda senátu. Kováčik si naopak myslí, že by Česká republika měla s Británií vyjednávat i samostatně. „Než se rozhoupe Unie a než se dohodnou, o čem vyjednávat, nebude na škodu, pokud Česká republika si popovídá s Velkou Británií sama,“ myslí si. S tím souhlasil i Okamura. 

„Stará unie se nám však po Brexitu už nikdy nevrátí,“ dodal závěrem Kováčik. 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …