Nový ředitel České pošty chce, aby jí byla ročně uhrazena ztráta 1,5 miliardy

13.07.2014 14:53

O plánech, které má s Českou poštou (ČP) její nový generální ředitel Martin Elkán, se mluvilo ve druhé části Otázek Václava Moravce. Elkán chce změnit poštovní zákon tak, aby ztráta, kterou má ČP z provozování univerzální služby, jí byla nějakým způsobem proplacena. Pobočkovou síť rušit, alespoň zatím, nechce.

Nový ředitel České pošty chce, aby jí byla ročně uhrazena ztráta 1,5 miliardy
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Elkán přiznal, že specifikem naší země je to, že poštovní franšízy jsou v cizině oblíbenější, než je tomu v ČR. Pak popsal příhodu z jedné menší obce, kde mu bylo řečeno, že lidé si v té obci staví nové domy kvůli tomu, že je v ní pošta. Poštovní pobočky nahrazují tzv. Pobočky Pošta Partner, těch je u nás zatím jen 49, zatímco standardních poštovních poboček je v Česku 3167. „Pro ty lidi Partner není adekvátní náhrada, chtějí mít poštu,“ povzdechl si Elkán.

Přesto projekt Pošta Partner nechce opustit, hodlá se zaměřit na malé obchody, které mají otevřeno i v malých obcích odpoledne, tedy v době, kdy se lidé vracejí z práce. Jeho předpoklad je, že do roka by mělo v naší zemi fungoval okolo 200 Pošta Partnerů.

Zaměstnanci si příští rok možná polepší

Šéf České pošty také uvedl, že chce iniciovat změnu poštovního zákona tak, aby ČP měla uhrazené ztráty z vykonávání univerzální služby. Tuto ztrátu má pošta předběžně propočítanou, má činit asi jednu a půl miliardy korun.

Připustil, že vyjde požadavkům poštovních odborů, které v příštím roce požadují zvýšit platy nejméně o 3%, vstříc. Upozornil ale, že na takové zvýšení by pošta musela vynaložit 300 milionů korun.

Zatím se počítá se všemi třemi uvažovanými projekty

Ze tří plánovaných poštovních projektů je podle Elkána nejblíže realizaci Poštovní banka,která by mohla vzniknout po roce 2017. V současnosti na pobočkách ČP funguje Poštovní spořitelna, její projekt ale označil Elkán za nevýhodný, pošta například nemůže ovlivnit podobu produktového portfolia.

Co se týká projektu virtuálního mobilního operátora, dochází nyní k revidování nabídek.

Ohledně projektu Poštovní lékárny se Elkán ohradil proti tvrzení lékárníků, že ČP by zmíněným projektem ohrozila zdraví občanů. Takové tvrzení označil za hloupost. Zároveň by ale tento projekt nepovažoval za nějak klíčový, měl by pouze zprostředkovat prodej volně dostupných léků lidem v malých obcích. O případném dalším pokračování tohoto projektu rozhodne nejpozději do konce roku na základě stanoviska Státního úřadu pro kontrolu léčiv.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…