Nový šéf TOP 09 Kalousek: Pro lidi, kteří volili stranu kvůli Schwarzenbergovi, se nic nemění. On neodchází

30.11.2015 21:44

TOP 09 podle nového předsedy Miroslava Kalouska nebude jiná a stále bude hájit hodnoty evropského prozápadního liberálního kapitalismu a konzervatismu. „K tomu jsou tu aktuální problémy, kterými jsou snahy redukovat demokratické hodnoty, a je jedno, jestli našemu programu chce někdo říkat antibabišovský, antizemanovský nebo antiputinovský,“ řekl nástupce Karla Schwarzenberga v pořadu Interview ČT 24.

Nový šéf TOP 09 Kalousek: Pro lidi, kteří volili stranu kvůli Schwarzenbergovi, se nic nemění. On neodchází
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP O9 Miroslav Kalousek

„Jsou-li lidé, kteří volili stranu jen kvůli Karlu Schwarzenbergovi, tak se pro ně nic nemění, protože Karel Schwarzenberg neodchází,“ vzkázal Kalousek voličům TOP 09, jimž on sám není po chuti. „Mou špatnou pověst mi vytvořili lidé, kteří na mě lili kýbly špíny,“ řekl v České televizi předseda nejsilnější opoziční pravicové strany a dodal, že to není jen jeho případ. „I když se pak o někom třeba prokázalo, že je nevinný, v médiích se o tom už nikdy nemluví,“ prohlásil.

Následně přiznal, že se často dovede vytočit kvůli úplným hloupostem. „Snažím se to změnit, ale zatím mi to moc nejde,“ třásl se předseda TOP 09 v televizi a následně uvedl, že jsou v nynějším boji o svobodné prostředí pro jeho stranu důležité nové členky ve vedení strany, které jsou zásadové a velmi principiální. „Současně jsou velmi emantipativní. Jsou to zkušené političky, které doufám, že diskusi obohatí,“ řekl a poznamenal, že právě ony mu dokážou vysvětlit, co dělá špatně.

Program ANO? Změnit systém tradičních demokratických stran

„Jsme jednoznačně pro svobodnou společnost. Stavíme se čelem k někomu, kdo se snaží kumulovat veškerou moc, a jestli tomu někdo říká antibabišismus, antizemanismus, antiputinismus, je to jen přezdívka,“ konstatoval a nezapomněl si do ministra financí opět rýpnout, protože podle něj říká každé tři dny něco jiného. „Celý program hnutí ANO není nic jiného, než že je třeba změnit systém tradičních politických stran a řídit stát jako firmu,“ uvedl Kalousek v ČT, podle něhož lidé na program babišismu rádi slyší.

„Koneckonců Musollini byl svého času mimořádně oblíbený, a nebýt druhé světové války, byl to pravděpodobně nejúspěšnější politik Itálie 20. století,“ srovnal zdatný řečník Babišův program s fašistickým italským lídrem v době druhé světové války.

Kalousek se také vyjádřil k nedávnému vystoupení v pořadu Otázky Václava Moravce, kde se slušně řečeno s ministrem financí pohádal. „Pan Babiš nedělal nic jiného, než že skákal do řeči. Přemýšlel jsem zpětně, jaké by to bylo být moderátorem. Ten mohl pana ministra jen okřiknout nebo ho vykázat ze studia,“ vrátil se Kalousek k diskusi ze 4. října.

Poslankyně Chalánková není žádný xenofob. Podepsání petice byla samozřejmě hloupost

„Já kritizuji pana prezidenta především proto, že trvale otáčí ten náš havlovský a schwarzenbergovský prozápadní model směrem na východ a bratříčkuje se s autoritářskými zeměmi. Všimněte si, že slušní západní politici se s panem prezidentem setkávají jen velmi výjimečně a neradi,“ vyjádřil se Kalousek i k Miloši Zemanovi a vysvětlil, že poslankyně Jitka Chalánková, která je členkou jeho strany, podepsala petici hnutí Islám v ČR nechceme z toho důvodu, že je stejně jako celá TOP 09 proti kvótám, ve kterých nevidí řešení.

„Byla to samozřejmě hloupost. Principiálně je to hloupost i z toho důvodu, že podepsala petici, protože petice píší občané politikům,“ řekl a ohradil se proti tomu, že by místopředsedkyně strany byla xenofobkou, a rozhodně není ani pro referendum na kvóty, což je prý čirý populismus. „Nechci podceňovat utečeneckou krizi. Je to typický populismus: Někoho k smrti vyděsím a pak řeknu, že já ho ochráním,“ řekl dále Kalousek, podle něhož musíme být opatrní, ale musíme být solidární vůči těm, kteří tu pomoc opravdu potřebují.

„Kdyby byly volby za měsíc, řekl bych vám, že je třeba spolupráce všech demokratických stran a budu klidně duhový, ale volby budou až za dva roky. Jestli tento problém stále bude, nedovedu říci,“ vyjádřil se Kalousek k údajně možné spolupráci s ČSSD a naznačil, že jeho strana nebude nikam odbočovat z nastoleného jízdního řádu, protože jediná možnost odbočení je prý směrem k Moskvě.

reklama

autor: jzd

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…