Nový šéf hejtmanů, Kuba z ODS: Babiš nás opět vykradl, to je prostě jeho styl

04.12.2020 21:49

Hejtman Jihočeského kraje za ODS Martin Kuba, který je zároveň i novým šéfem Asociace krajů, se ve svém komentáři pro server Reflex.cz rozhovořil o daních. Podle něj je můžeme snižovat, zároveň ale musíme také šetřit.

Nový šéf hejtmanů, Kuba z ODS: Babiš nás opět vykradl, to je prostě jeho styl
Foto: Screen ČT24
Popisek: Martin Kuba v Otázkách Václava Moravce

„ODS ve Sněmovně hlasovala s ANO o zrušení superhrubé mzdy a snížení daně z příjmu pro drtivou většinu lidí na patnáct procent. Politikou ODS vždycky byla idea, že peníze mají zůstávat v rukou lidí a daně mají být nízké. Podobný návrh proto sama poslala do Sněmovny ještě před tím, než to udělal premiér Andrej Babiš. Ten jen jako vždy znovu změnil názor a náš návrh v podstatě vykradl, i když ho předtím odmítl. To je prostě jeho politický styl,“ začal svůj komentář Kuba.

Zároveň však apeloval na to, že snižovat daně nelze bez snižování státních výdajů. Podle Kuby měla Občanská demokratická strana apelovat na ANO v tomto duchu již před hlasováním ve Sněmovně, je však možné to ještě napravit. Daňový balíček totiž čeká na své projednání v horní komoře Parlamentu. 

A právě na Senát Kuba spoléhá. Podle jeho slov by měl navrhnout takovou rozumnou variantu snížení daní, kterou vzápětí podpoří všichni – poslanci, senátoři i hejtmani ODS. „Jestli současně s razantním snížením daní nesnížíme i výdaje státu, pak popíráme jednu z ‚poděbradských artikul‘, na nichž odjakživa stojí politika ODS. A tou je i nezadlužená budoucnost našich dětí,“ dodal Kuba.

„Moderní pravice navíc neznamená jen co nejnižší daně za každou cenu. To je nesmysl. ODS musí chtít i rozpočtovou odpovědnost a malý efektivní stát, který místo rozhazování veřejných peněz lidem zajistí kvalitní školství, zdravotnictví a sociální systém, protože si to prostě může udržitelně dovolit,“ uzavřel s tím, že ODS se nesmí chovat populisticky a je důležité budoucím generacím zanechat čistý stůl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…