Nový šéf odborů: Kdo vyvádí peníze do daňových rájů, krade

03.05.2014 14:24

Nový šéf Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula nosí luxusní hodinky značky Prim, veřejnosti svůj plat sdělit nechce, jen odborářům. Středula to uvedl v rozhovoru pro dnešní Právo. Vyslovil se také proti vyvádění peněz do daňových rájů, což označil za krádež.

Nový šéf odborů: Kdo vyvádí peníze do daňových rájů, krade
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Na otázku, zda je v pořádku, že šéf konkurenční Asociace samostatných odborů Lubomír Dufek se před časem pochlubil luxusními hodinkami Breitling za 120 tisíc korun, Středula odpověděl: „Já vám také klidně ukážu své luxusní hodinky. Mám primky, jsou skvělé a jsem z nich úplně nadšený,“ uvedl s tím, že nikdo by se neměl stydět za to, když si něco koupí.

Vyvádění peněz do daňových rájů je jednou z příčin krize

Odmítl zveřejnit svůj plat, který bude jako šéf odborů pobírat. „Tato informace bude k dispozici odborovému svazu, protože ti jeho výši určují, neurčuji ji já ani nikdo ze členů vedení. Toto určují předsedové jednotlivých odborových svazů na svém jednání a mají na to plné právo,“ uvedl Středula. Veřejnosti by svůj plat sdělil v případě, že by byl financován z veřejných prostředků.

Ohledně otázky, co by doporučil vládě Bohuslava Sobotky, mimo jiné uvedl, že „do budoucna by se nemělo stávat, že ten, kdo krade, se směje tomu, kdo se chová poctivě“.  Vysvětlil, že těmi, kdo krade, myslí ty, kteří „vyvádějí peníze mimo ČR do daňových rájů, neplatí zdravotní a sociální pojištění nebo vydírají lidi v ekonomicky vážné situaci, aby brali černou mzdu“.

Připustil, že daňové ráje sice nejsou zákonem zakázány, ale přesto by se měly hledat možnosti, jak únikům peněz do nich zamezit. „Takovéto spekulace přivedly svět až do nejvážnější krize v letech 2008 a 2009. Mnoho jejích důsledků, jako je třeba obrovská nezaměstnanost v Evropě, tu ještě budeme mít dlouho,“ poznamenal šéf odborů.

Poučka, že zvyšování minimální mzdy zvýší nezaměstnanost, neplatí

Odmítl také argument pravicových stran a některých ekonomů, že pokud se bude zvyšovat minimální mzda, dojde ke zvýšení nezaměstnanosti. Poukázal na to, že v posledních letech takto argumentovaly vlády s liberálním zaměřením. „Takže tady takřka sedm let minimální mzda nerostla, a máme tu nejvyšší počet lidí bez práce v historii. Takže tato takzvaná moudrá poučka vůbec neplatí,“ prohlásil Středula s tím, že odboráři se zaměstnavateli jsou ve shodě v tom, že je třeba minimální mzdu zvyšovat. Upozornil v této souvislosti, že sousední země mají mnohem vyšší minimální mzdu než ČR. Například v Rakousku je minimální mzda pro nekvalifikovanou práci 1688 euro měsíčně, tedy asi 46 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…