Nový turecký premiér nastínil svůj program. Došlo i na EU a uprchlíky

22.05.2016 21:58

Novým tureckým premiérem se podle očekávání stal dosavadní ministr dopravy Binali Yildirim. Na rozdíl od předchozího premiéra země půlměsíce Ahmeta Davutoglua je Yildirim považován za velmi loajálního muže vůči prezidentu Recepu Tayyiepu Erdoganovi. S odvoláním na zahraniční zdroje o tom informuje ČTK.

Nový turecký premiér nastínil svůj program. Došlo i na EU a uprchlíky
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Expremiér Davutoglu odešel z nejvyšších pater politiky v Ankaře údajně kvůli sporu s prezidentem Erdoganem. Nesouhlasil zřejmě s přílišnou prezidentovou kritikou dohody Turecka a EU o uprchlících. Především však s proměnou politického systému země půlměsíce z parlamentního na prezidentský. Jeho nástupce Yildirim dává naproti tomu jasně najevo, že Erdoganovi nebude stát v cestě.

„Dokázal to i v dnešním projevu na sjezdu, kde mimo jiné řekl, že prioritou jeho vlády bude změna ústavy a zavedení prezidentského systému, o nějž hlava státu kvůli posílení svých pravomocí dlouhodobě usiluje. Změna ústavy prakticky zlegalizuje současný stav. Erdogan a jeho příznivci považují prezidentský systém, podobný systému v USA nebo ve Francii, za zajištění proti roztříštěné koaliční politice, která omezovala vlády v 90. letech. Jeho oponenti, včetně některých skeptiků z AKP, však tvrdí, že tím jen posiluje své vlastní ambice,“ píše ČTK.

Nový premiér také slíbil, že hodlá pokračovat v boji proti kurdským povstalcům. Hodlá si také promluvit s politiky z Bruselu, aby bylo jasno, jak to bude dál s uprchlickou krizí, resp. s jejím řešením.

Stojí za pozornost, že Yildirim se stal premiérem automaticky poté, co stanul v čele turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Na mimořádném sjezdu partaje pro Yildirima hlasovalo všech 1405 delegátů, nikdo se nezdržel a nikdo nebyl proti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…