Nový úder Fialovi. ODS by se měla probrat. Nebezpečí

24.11.2020 7:41

Bývalý předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář zatleskal Pirátům s Starostům za to, že udělali další krok ke spolupráci. Aktivista Tomasz Peszyňski v této souvislosti varoval před Trikolórou Václava Klause mladšího a konzervativní komentátor Martin Schmarcz varoval trojkoalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, že jí ujede vlak.

Nový úder Fialovi. ODS by se měla probrat. Nebezpečí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Agentura SANEP přinesla průzkum, v němž ukázala, že trojkoalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by mohlo krátce po vzniku bloku volit přes 20 procent voličů. Aktivista Tomasz Peszyňski k tomu poznamenal, že se Piráti a STAN dobře dívají, jak může taková koalice působit na voliče.

„První průzkum, kde je vidět pravicová trojkoalice. Doufám, že se dobře koukají hlasující Piráti. A Trikolóra nebezpečně roste,“ konstatoval.

předvolební koalice

A zdá se, že Piráti se opravdu dívali, protože pirátská členská základna dala vedení strany souhlas k jednáním se STANem a pokyn k vypracování smlouvy i ke spolupráci.

Bývalý předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář Pirátům a Starostům pogratuloval.

Mám velkou radost! Gratuluji Pirátům a Starostům k odvážnému rozhodnutí. Tohle je naprosto nezbytný první krok ke změně. Držím palce do dalšího jednání!“ prohlásil.

předvolební koalice

Konzervativní komentátor Martin Schmarcz má za to, že teď je míč opět na straně trojkoalice a že ODS, TOP 09 a KDU-ČSL musí ukázat, co dovedou.

V rodící se koalici to totiž minulý týden zaskřípalo kvůli daním. Zatímco ANO, ODS, SPD a Trikolóra protlačili obří daňovou změnu pro zaměstnance, většině klesne daň na 15 procent, TOP 09 a lidovci s tímto krokem nesouhlasili.

„Doufám, že vznik silné konkurence donutí ODS, KDU-ČSL a TOP 09 rychle překonat tu epizodu s daněmi - jinak jim ujede vlak (či loď),“ napsal k tomu Schmarcz.

Současně volal po posílení pravomocí Senátu. Pravděpodobně má za to, že by Senát rozhodoval odpovědněji jak v rozpočtových otázkách, tak v otázkách mediálních rad. Tady Schmarcz naráží na nedávné odvolání Dozorčí komise ČT silou 10 členů Rady ČT ze 13 přítomných, která by stačila i na odvolání generálního ředitele ČT Petra Dvořáka.

Pobyt šéfa hnutí ANO Andreje Babiše u moci, který trvá už 7 let, označil za „dlouhou noc“.

předvolební koalice

předvolební koalice

Na sociální síti Facebook už začaly na konto pravicové koalice kolovat vtipy, v nichž si Petr Fiala coby předseda ODS namlouvá TOP 09, ale zároveň po očku pošilhává po Andreji Babišovi, jehož návrh ve Sněmovně podpořil.

předvolební koalice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…