Nový vývoj mezi Arménií a Ázerbájdžánem: Putin zvedl telefon a zavolal Erdoganovi

30.07.2020 6:59

Ruský prezident Vladimir Putin se telefonicky spojil s tureckým prezidentem Tayyipem Erdoganem. Řešili spolu situaci na hranicích mezi Arménií a Ázerbájdžánem, kde od 12. července probíhá ozbrojený konflikt, při kterém již bylo zabito několik lidí. „Byla vyjádřena připravenost koordinovat úsilí o stabilizaci v regionu,“ prohlásil Kreml. Ruská strana již jednou v historii pomáhala vyzbrojit Arménii během konfliktu s Ázerbájdžánem, zatímco Turecko podporovalo právě Ázerbájdžán. O jednání informovala agentura Reuters.

Nový vývoj mezi Arménií a Ázerbájdžánem: Putin zvedl telefon a zavolal Erdoganovi
Foto: repro kremlin.ru, tan
Popisek: Prezidenti Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan

Tisková agentura Reuters informovala o tom, že ruský prezident Vladimir Putin telefonicky komunikoval se svým tureckým protějškem Tayyipem Erdoganem o situaci na hranicích mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Tam totiž od 12. července probíhá ozbrojený konflikt. Ázerbájdžán v neděli 12. července vojensky napadl sousední Arménii. Při pohraničních střetech bylo zabito nejméně 12 arménských a 9 ázerbájdžánských vojáků. Desítky dalších byly zraněny.

Celý článek ZDE:

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30530 lidí

„Byla vyjádřena připravenost koordinovat úsilí o stabilizaci v regionu,“ řekl Kreml o vzájemné telefonní výměně. Dále Putin začátkem měsíce dle Reuters řekl, že konflikt mezi Ázerbájdžánem a Arménií je pro Rusko velmi citlivou záležitostí.

Turecká armáda Ázerbájdžán dlouhodobě vyzbrojuje. Obě země spolu několikrát bojovaly o území Náhorního Karabachu. Naposledy po rozpadu SSSR v letech 1991 až 1994. Rusko pomohlo dodáním výzbroje Arménům ubránit se útokům lépe vybavených Ázerbájdžánců. Rusko spolu s Iránem zprostředkovalo mírová jednání, která válku v roce 1994 ukončila vznikem samostatné republiky Náhorní Karabach.

Turecko má s Armény historicky nepřátelské vztahy. Přibližně jeden a půl milionů Arménů bylo během let 1915 až 1918 zavražděno Turky. Často se o činu hovoří jako o první novodobé genocidě. Český Senát ve středu 20. května tohoto roku ve svém stanovisku odsoudil zločiny proti lidskosti, které spáchali nacisté za druhé světové války, stejně jako genocidu Arménů na území nynějšího Turecka před 105 lety. „Poslanecká sněmovna přijala obsahově stejné usnesení před třemi lety. Za genocidu označil systematické vyvražďování Arménů také prezident Miloš Zeman,“ poznamenal iDnes. Turecké ministerstvo zahraničí krok Senátu zkritizovalo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…