Nový zákon o úřednících zavádí pozici státního tajemníka

11.06.2013 11:58

Návrh zákona o státních úřednících počítá se vznikem pozice státního tajemníka, který by měl být hranicí mezi politickou a úřednickou částí úřadu. Například personální pravomoci na ministerstvech by tak již neměly být v rukách politiků, řekla dnes místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM).

Nový zákon o úřednících zavádí pozici státního tajemníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany Karolína Peake navštívila generální štáb. Ještě netušila, že ji odpoledne premiér odvolá

Finální podobu návrhu normy, jejímž cílem je odpolitizovat státní správu, ve středu projedná vláda. Státního tajemníka by měl jmenovat a odvolávat na návrh ministra předseda vlády, jeho funkční období by mělo trvat pět let. Původní návrh Ministerstva vnitra počítal se zřízením funkce ředitele úřadu ministerstva, následně od něj vnitro ustoupilo. Koncem května ale vláda jednání o návrhu zákona přerušila kvůli vypořádání některých připomínek.

Podle Peake politiky přesvědčil ke změně zejména postoj Evropské komise, pro kterou původní návrh nebyl dostatečným odpolitizováním státní správy. Kvůli tomu také České republice hrozilo, že by v budoucnu nemohla čerpat dotace z EU v hodnotě zhruba 500 miliard korun.

Zkrátí se dovolená

Návrh by měl podle Peake vládou v současné podobě projít. "Já ale předpokládám, že ten návrh zákona dozná dost značných změn v Poslanecké sněmovně, která by jej měla projednávat v prvním čtení již na této schůzi," podotkla místopředsedkyně vlády. Nynější návrh podle ní již také nepočítá se zavedením příspěvků na ošatné nebo šest týdnů dovolené pro úředníky.

Chystaný zákon o úřednících by měl nahradit zákon o státní službě z roku 2002, jehož účinnost byla na konci roku 2011 popáté odložena. ČR je jedinou zemí v Evropské unii, která podobnou normu nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…