Nový způsob značkování uprchlíků. Čmárání na ruku vystřídá...

03.09.2015 13:59

Česká policie už nebude označovat uprchlíky nápisy fixou, což se v minulých dnech stalo terčem kritiky některých tuzemských i zahraničních organizací. Nově bude vybavena speciálními páskami na ruce, na kterých budou potřebné identifikační údaje o běžencích. Novinářům to dnes řekl ministra vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Nový způsob značkování uprchlíků. Čmárání na ruku vystřídá...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Česká cizinecká policie označovala migranty napsáním čísla na ruku při úterním zadržení 214 lidí v mezinárodních vlacích v Břeclavi. Podle vnitra i policie to nebyl standardní postup. Běženci byli podle policie a vnitra označeni tímto způsobem, protože šlo o mimořádnou situaci, jelikož přijela velká skupina uprchlíků. 

Policisté nechtěli, aby byli rozděleni například rodiče a jejich děti. „Potřebovali jsme tu věc vyřešit velice rychle,“ řekl Chovanec s tím, že označování fixem nebylo myšleno špatně. Policisté podle něj pracovali v rychlosti a stresu. „Nevidím na tom nic špatného,“ doplnil. 

Policejní prezidium v této souvislosti podotklo, že se fixem označují například děti v porodnicích, aby se předešlo jejich záměně. „Policie České republiky však v současné době i přesto připravuje sjednocení postupu pro tyto zcela mimořádné události. Tím bude pořízení speciálních pásek k umístění na ruce, kde budou identifikační údaje uvedeny,“ doplnil v tiskové zprávě mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Podle ministra nyní dostanou jednotlivá krajská policejní ředitelství rozlišovací pásky, které v případě další podobné mimořádné události použijí.    

Česko se podobně jako další evropské státy potýká v posledních týdnech s migrační vlnou. Cizinecká policie od poloviny června zvýšila kontroly zaměřené na nelegální migraci. Při kontrole v nočních vlakových spojích v Břeclavi policie objevila nejvíc uprchlíků najednou. V jednom ze dvou kontrolovaných vlaků bylo zadrženo 176 cizinců. Většina z více než dvou stovek uprchlíků zadržených na břeclavském nádraží pocházela ze Sýrie.

reklama

autor: spa

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…