Novým Zemanovým poradcem by se prý mohl stát Vladimír Dlouhý

20.04.2018 7:44

Nový tým zahrnující rádce a experty, který by se měl sejít poprvé koncem dubna a rozebírat by měl především ekonomická témata, sestavuje prezident Miloš Zeman pro druhé funkční období. Jedním z rádců by měl být nově i někdejší místopředseda vlády a současný prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Informaci Lidovým novinám potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Novým Zemanovým poradcem by se prý mohl stát Vladimír Dlouhý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky

„V sobotu 28. dubna se uskuteční v Lánech první porada expertního týmu pana prezidenta v druhém funkčním období, a to za účasti guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. Vladimír Dlouhý se zhostí oponentury,“ uvedl pro LN Ovčáček. Dlouhý však říká, že nic ještě není jisté a věc nechce zatím příliš komentovat. „Mohu vás ale ujistit, že jsem dosud nic takového nepotvrdil,“ sdělil novinám šéf Hospodářské komory.

Vladimír Dlouhý by ve své nové funkci měl co nabídnout, nejenže patří k ekonomům a politikům, kteří krok po kroku provázejí celý náš polistopadový vývoj, vybaven je i zkušenostmi západního bankéře se štítem obchodně laděného manažera. V tomto kariérním kroku může Dlouhý shledávat i značnou motivaci navíc, před pěti lety totiž na Hrad kandidoval v prezidentských volbách, kvůli závadám na petičních arších jej však Ministerstvo vnitra nezaregistrovalo.

V letech 2014 a 2015 se navíc podle LN v úzkém okolí prezidenta uvažovalo o Dlouhém jako o Zemanově potenciálním náhradníkovi, který by se mohl účastnit voleb v případě, že by prezident z jakéhokoli důvodu mandát neobhajoval. Pokud se tedy na původních plánech ohledně spolupracovníků hlavy státu nic nezměnilo, mohl by být prezident Hospodářské komory, vybavený rozsáhlými kontakty v podnikatelském světě, stále takovou variantou.

Co se týká samotného vztahu Zemana s Dlouhým, tak ten je konstruktivní a přiznivý. Styčnou plochou obou mužů je mj. i postoj ke vztahu s Ruskem v otázce mezinárodního obchodu. „Vůbec nevěřím v účinek ekonomických sankcí. Mohou poškodit nás a myslím, že čeští podnikatelé patří mezi ty, kteří by byli poškozeni víc než podnikatelé z jiných evropských zemí,“ je přesvědčen Dlouhý.

I přesto, že šéf Hospodářské komory nechtěl svou případnou roli hradního poradce komentovat, nelze vyloučit, že by při jejím získání budoval lepší startovní pozici pro své budoucí politické boje, míní Lidové noviny. Zemanův voličský rybník je na hlasy bohatý a post prezidentova poradce není špatným můstkem pro kampaň či sběr petičních podpisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…