Novým ochráncem hospodářské soutěže bude Petr Mlsna. Nečasův ministr a naposledy Hamáčkův náměstek

23.11.2020 16:59

Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se stane Petr Mlsna. Ten v prosinci vystřídá Petra Rafaje, který kvůli stoupajícímu tlaku na svoji osobu z funkce po jedenácti letech předčasně odchází. Mlsna v minulosti působil jako náměstek na ministerstvech spravedlnosti, vnitra nebo školství.

Novým ochráncem hospodářské soutěže bude Petr Mlsna. Nečasův ministr a naposledy Hamáčkův náměstek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr Nečasovy vlády Petr Mlsna(vlevo)

Mlsnovo jmenování dnes schválila vláda a podle informací České televize se ještě během dne chystá poslat návrh jmenování prezidentu Miloši Zemanovi. Mlsna v rámci výběrového řízení apeloval zejména na nutnost obnovit důvěryhodnost antimonopolního úřadu, a to jak u veřejnosti, tak v odborných kruzích.

Mlsna se chystá změnit přístup k obsazování rozkladových komisí, chce zintenzivnit komunikaci s protikorupčními organizacemi i médii a veřejností a chce zahájit „diskusi o reformě dvoustupňového rozhodování v rámci přezkumu veřejných zakázek“.

V minulosti nikdy neprobíhalo na místo šéfa ÚOHS výběrové řízení, ale vždy jej vybírali politici. Současná vláda se rozhodla pro výběrové řízení, ve kterém původně uchazeči museli mít bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné. Po kritice ze strany Pirátů a protikorupčních organizací, že by tato podmínka vylučovala kandidaturu kohokoliv mimo státní správu, vláda tuto podmínku vypustila.

Kromě Mlsny se výběrového řízení účastnil také bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík, státní tajemník Ministerstva zemědělství Jan Sixta, místopřededa ÚOHS Hynek Brom nebo bývalí místopředsedové úřadu Robert Neruda a Michal Petr. Celkově se o pozici ucházelo jedenáct kandidátů.

Antimonopolní úřad potřeboval nového šéfa poté, co 7. října oznámil svoji rezignaci prezidentu Zemanovi dosavadní předseda Petr Rafaj. Jeho odvolání již bylo na spadnutí, Zemanovi ho navrhovali i premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček. Rafaj byl kritizovaný zejména kvůli účasti na podezřelých zakázkách, nejvíce při tendru na nový mýtný systém. Rafaj při rezignaci oznámil, že svým jednáním nikdy neohrozil nestrannost a nezávislost své funkce.

Mlsna do čela ÚOHS přejde z Ministerstva vnitra, kde pracuje jako náměstek pro řízení sekce legislativy, státní správy a územní samosprávy. Mlsna je zkušený státní úředník, v minulosti již jako náměstek působil na několika ministerstvech. Byl náměstkem ministra školství Marcela Chládka v Sobotkově vládě a náměstkem ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila v tehdejší vládě Petra Nečase. V té chvíli působil také jako ministr bez portfeje. Mlsna zároveň přednáší na FSV UK a právnické fakultě a má za sebou bohatou publikační činnost v oboru práva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…