Novým primátorem Olomouce je Martin Major z ODS

01.03.2014 10:01

Novým olomouckým primátorem dnes zastupitelé zvolili dosavadního náměstka Martina Majora (ODS). V čele radnice vystřídal stranického kolegu Martina Novotného, který na jednání zastupitelstva rezignoval na funkci primátora, protože se rozhodl dát přednost práci poslance. Pro Majora hlasovalo 23 ze 43 přítomných zastupitelů. Jeho kandidaturu kromě ODS podpořily také koaliční strany KDU-ČSL a TOP 09. Naopak zastupitelé opoziční ČSSD a KSČM pro Majora ruku nezvedli.

Novým primátorem Olomouce je Martin Major z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Náměstí v Olomouci

 Čtyřiatřicetiletý Major vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Palackého a funkci náměstka primátora zastával od roku 2006. Na radnici měl na starost investice a majetkoprávní odbor. Mezi své hlavní priority Major po zvolení primátorem zařadil dokončení rekonstrukce Horního náměstí, na kterém by po dlouhých diskusích měly být instalovány nové lampy veřejného osvětlení, zlepšení nyní nepřehledné dopravní situace na sousedním Dolním náměstí či budování nových parkovišť na velkých sídlištích.

Major chce také jednat s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) o chystaném stěhování pobočky pošty z náměstí Republiky v historickém centru města do nového obchodního komplexu Galerie Šantovka, což vzbudilo značnou nevoli u lidí i institucí z okolí. Major se také bude snažit přesvědčit ostatní politické strany v zastupitelstvu o výhodách zřízení jednoho volebního obvodu v Olomouci.

Novotný byl dnes zvolen neuvolněným členem městské rady a zároveň si ponechal mandát zastupitele. Funkci primátora Novotný zastával od roku 2006. „Za úspěch tohoto období lze nepochybně označit vybudování první etapy tramvajové trati na Nové Sady, tedy uskutečnění projektu, na nějž obyvatelé jižních čtvrtí města čekali desítky let. Jako velmi pozitivní vnímám i výrazný posun v budování protipovodňové ochrany města," uvedl Novotný,

Novotný se v předčasných volbách dostal do sněmovny jako jediný z olomoucké kandidátky ODS. Letos v lednu byl pak na kongresu ODS v Olomouci zvolen místopředsedou strany. „Při vzdálenosti Olomouce od Prahy a časových nárocích na dopravu není možné efektivně a plnohodnotně vykonávat všechny tyto funkce," zdůvodnil dnes Novotný své rozhodnutí rezignovat na post primátora.

Novotný původně avizoval, že opustí své místo v čele radnice po sestavení městského rozpočtu, který zastupitelé schválili loni v prosinci. Nepočítal však prý s tím, že formování vlády bude trvat tak dlouhou dobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…