Nulová tolerance k alkoholu už neplatí. Přesto za volant stále nesmí

07.05.2011 7:27

Poslaneckou sněmovnou prošla novela silničního zákona. Řidiči budou nově smět mít v krvi 0,3 promile alkoholu, nulová toleranci už tedy neplatí. Pokud policisté přesto tuto hladinu naměří, dostane řidič pokutu od 2,5 tisíc do 20 tisíc korun a přijde o řidičský průkaz nejméně na půl roku.

Nulová tolerance k alkoholu už neplatí. Přesto za volant stále nesmí

Nový silniční zákon zrušil tři trestné body za alkohol za volantem, zůstala v něm pokuta. Bude se tolerovat alkohol maximálně do hladiny 0,24 promile. „To je tolerance měřících přístrojů plus hladina, která může být v těle přirozeně, bez toho, že byste se napili," řekl deníku MF Dnes toxikolog záchytky nemocnice na Bulovce Jaroslav Zikmund.

Tento limit platí déle než rok. Na pokyn policejního prezidenta nechávali policisté řidiče s touto hladinou bez trestu.

Zimní pneumatiky jen za možné námrazy

Další změnou je povinnost obout zimní pneumatiky jen pokud bude pravděpodobné sněžení nebo námraza. Při případné policejní kontrole se řidič bude muset obhájit.

Šéfovi dopravní policie Leoši Tržilovi se některé změny nelíbí, například snížení počtu trestných bodů. Tržil by je naopak přidal. Ocenil ovšem, že strážníci městské budou moci měřit rychlost bez varovných cedulí.

Trestné body za agresivní jízdu na dálnici nebo nezastavení u nehody

Novela silničního zákona výrazně upravila bodový systém. Zmizelo z něj mnoho drobných přestupků za jeden až dva body. „Vítám to, je to zpřísnění systému, zůstaly v něm jen prohřešky proti bezpečnosti provozu, a ta by to mělo být," řekl Tržil deníku MF Dnes.

Naopak bodování některých přestupků bude přísnější a byly zavedeny některé nové. Za ohrožování provozu na dálnici může řidič dostat pět bodů. Pokud někdo pojede kolem nehody a nezastaví, aby pomohl, může za to obdržet sedm trestných bodů.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…