Nutně potřebujeme úřad pro kybernetickou bezpečnost, věří Bělobrádek

12.05.2017 17:17

Založení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) je podle místopředsedy vlády pro vědu a výzkum Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) naprostou nezbytností. Kybernetický úřad má vzniknout 1. července vyčleněním z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), který na počítačovou bezpečnost v Česku dohlíží nyní. Příslušnou novelu zákona už schválila Sněmovna, nyní prochází Senátem, píše ČTK.

Nutně potřebujeme úřad pro kybernetickou bezpečnost, věří Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Pro vládu je oblast kybernetické bezpečnosti prioritou. Vznik nového úřadu je krok nejen správným směrem, ale naprostou nezbytností,“ řekl dnes Bělobrádek novinářům v Brně.

V Národním centru kybernetické bezpečnosti, které je dosud součástí NBÚ, dnes Bělobrádek jednal se zmocněncem pro kybernetickou bezpečnost Dušanem Navrátilem. Hovořili spolu například i o tom, jak podpořit oblast výzkumu a jak do celého systému přivést více peněz.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Výdaje nového úřadu budou letos činit zhruba 214 milionů korun, z čehož 139 milionů korun budou kapitálové výdaje a 75 milionů běžné výdaje. Schválený návrh počítá i s tím, že nový úřad získá 183 milionů korun přímo z rozpočtu NBÚ a dalších 31 milionů z nespotřebovaných výdajů. NBÚ má v letošním schváleném rozpočtu výdaje zhruba 490 milionů korun.

Kybernetický úřad bude sídlit v Brně

Z dosavadních agend NBÚ bude nový úřad řešit kybernetickou bezpečnost, část problematiky ochrany utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech, kryptografickou ochranu či neveřejné služby v rámci družicového systému Galileo.

Kybernetický úřad bude sídlit v Brně. Loni v listopadu vláda rozhodla, že úřad vytvoří v Brně – Černých Polích z části původních kasáren novou budovu centra kybernetické bezpečnosti s kapacitou až 400 pracovníků. Výstavba by se měla uskutečnit v letech 2018 až 2023.

Kybernetické útoky na kritickou či důležitou informační infrastrukturu jsou v posledních letech na vzestupu. Vládní tým GovCERT eviduje zhruba 100 bezpečnostních incidentů měsíčně. Útoky ze strany státních i nestátních aktérů mohou ohrozit klíčové služby státu, zajištění bezpečnosti a jeho obranyschopnost, ale také soukromé podniky a každodenní život obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…