Nůž na krku Němečka. MF DNES znovu šije do ministra zdravotnictví, Andrej Babiš projevil radost

23.10.2015 7:31

Současný ministr zdravotnictví nese zodpovědnost za zakázku předraženou o 65 milionů korun. Svatopluk Němeček (ČSSD) se prý podepsal pod nákup speciálního lékařského přístroje zvaného kybernůž pro fakultní nemocnici v Ostravě v době, kdy byl jejím ředitelem. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Nůž na krku Němečka. MF DNES znovu šije do ministra zdravotnictví, Andrej Babiš projevil radost
Foto: Ministerstvo zdravotnictví
Popisek: Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Němeček stejně jako v minulosti i nyní tvrdí, že nákup kybernože byl výhodný. Na dotaz, proč stál ostravský kybernůž dvakrát tolik, co stejné přístroje ve Spojených státech, odvětil větou, kterou v minulosti již jednou v této souvislosti použil: „Proč v USA koupíte stejný vůz o polovinu levněji než v České republice? To je asi ta odpověď.“

List ale upozorňuje na fakt, že Němečkův příklad se Spojenými státy pokulhává. Když v únoru minulého roku pořad Reportéři ČT mapoval ceny kybernožů v Evropě, zjistil, že se pohybují mezi 60 až 110 miliony korun, tedy přibližně na polovině toho, co zaplatil ostravský špitál. Ten za kybernůž zaplatil 200 milionů korun.

Němeček: Jde o další díl seriálu, jak pozvracet ministra

Podle deníku policisté nesdílejí Němečkův názor, že nákup kybernože byl výhodný. Mají dokonce podezření, že ze zakázky někdo získal značnou provizi. Minulý měsíc kvůli tomu kriminalisté sáhli k vážnému kroku – zmrazili na účtech jedné z firem 14 milionů korun, tedy částku, o které se domnívají, že ji kdosi ze zakázky vyvedl.

Mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková listu potvrdila pouze zabavení 8,9 milionu v případu „financování a nákupu zdravotnického přístroje zdravotnickým zařízením“. Podle informací redakce deníku ze dvou na sobě nezávislých zdrojů však detektivové v souvislosti se zakázkou na kybernůž zmrazili částku o více než pět milionů korun vyšší.

A jak na informace o vyšetřování kauzy reagoval sám Němeček? „Začínáme další díl, skoro bych řekl nekonečného seriálu, jak pozvracet ministra,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Policie: Zakázka je předražená o 65 milionů

Kybernůž byl nejdražším nákupem v historii ostravské fakultní nemocnice. Dodavatelem zařízení, který se využívá k ozařování obtížně operovatelných nádorů, byla firma Canberra-Packard. Tehdejším šéfem nemocnice, který se pod kontrakt podepsal, byl nynější ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Nože, jako je ten v ostravské nemocnici, vyrábí jediná firma na světě – kalifornská Accuray. Ta přístroj prodala rakouské společnosti Canberra Packard Central Europe. Podle listu za neznámou cenu.

Pořad Reportéři ČT však uvedl, že rakouská matka kybernůž prodala své české dceřiné společnosti za přibližně 120 milionů korun. Tedy o 80 milionů levněji, než jej nakonec získala fakultní nemocnice. Policie však vyčíslila, že zakázka byla předražena „jen“ o 65 milionů.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO), který na ministra zdravotnictví Němečka dlouhodobě útočí, včerejší zprávu o posunu ve vyšetřování komentoval slovy, že „to bylo jasné od počátku“. Premiér Bohuslav Sobotka se k případu, který se týká jeho ministra a spolustraníka, nevyjádřil.

Vyšetřování kauzy bylo už jednou odloženo

Deník poukazuje na to, že vyšetřování celé kauzy přitom už jednou spadlo pod stůl. „Zatím se to odložilo, skutečně jsme nenašli nějaké konkrétní okolnosti,“ prohlásil v únoru 2014 státní zástupce Dušan Táborský.

Dnes na práci policistů dohlíží jeho kolega Jaroslav Jurka. K vyšetřování však nechce říci vůbec nic.

Pokud by policie uzavřela vyšetřování s tím, že nákupem vznikla státu škoda, byl by za ní s největší pravděpodobností odpovědný management špitálu včetně Němečka. Na lidi z vedení nemocnice míří své prověřování také policie. Němeček už kvůli tomu byl u výslechu. Kriminalisté však zatím nikoho neobvinili.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…