O Merkelové se šíří lži. Kdyby nebylo jí, bylo by nám hůř, tvrdí Špidla

01.12.2015 10:33

Někdejší premiér, eurokomisař a dnešní šéf poradců premiéra Bohuslava Sobotky Vladimír Špidla (oba ČSSD) se v rozhovoru s Lubošem Palatou pro úterní MF Dnes obsáhle vyjádřil k uprchlické krizi. Jen díky tomu, že Německo přijímá uprchlíky, nemáme my obrovské problémy. Migranti by totiž přišli do Evropy, ať už by německá kancléřka Angela Merkelová udělala cokoli, třeba i vůbec nic. Je lež, že nese vinu na příchodu běženců.

O Merkelové se šíří lži. Kdyby nebylo jí, bylo by nám hůř, tvrdí Špidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Špidla má za to, že Česku je lépe uvnitř EU, bez ní bychom prý byli výrazně chudší. A kdyby Němci nedělali to, co dělají, to znamená přijímali uprchlíky, my bychom měli velký problém. Většinu uprchlíků přitom tvoří lidé, kteří prchají před hrůzami války, před bídou nebo před terorem Islámského státu. Těm možná jde o jednu důležitou věc, na kterou skočili všichni lidé, kteří svou kariéru budují na vyvolávání paniky z islámu.   

Ploty nic nevyřeší. Migranti by přišli, i kdyby Merkelová neudělala vůbec nic

„Není možné vyloučit, že jedním z cílů teroristů bylo vyvolat v Evropě paniku a pocit nepřátelství vůči muslimům obecně. Pokud to tak je, pak všichni populisté, kteří v dnešní době staví svou politiku na zvyšování pocitu paniky a nesnášenlivosti v lidech, těmto teroristům nesmírně pomáhají,“ konstatoval Špidla.

Evropa by měla lépe spolupracovat, vyměňovat si informace a chránit vnější hranice Schengenu. To však nemění nic na tom, že sebelepší opatření nevyřeší prapůvodní příčinu uprchlické krize – rozpad Libye, Sýrie, otřesy v Iráku a tak podobně. „Občanskou válku v Sýrii žádné ploty nevyřeší,“ shrnul někdejší eurokomisař.

Následně si pochvaloval, že máme s Německem dohodu o strategickém dialogu, kterou má už jen Francie, což leccos vypovídá o našich vzájemných vztazích. Chápe sice obavy lidí z německého přístupu k uprchlíkům, ale tyto obavy nemají reálné jádro. „Angela Merkelová není ta, která pozvala statisíce migrantů mířících do Evropy. Ti nejdříve odešli do Turecka, Libanonu, Jordánska. Tam jsou jich miliony. Tito lidé vidí, že válka nekončí, ztratili naději, že se ještě někdy vrátí do svých rodných měst. Migranty do Evropy vyhnaly nesnesitelné a kruté poměry války, která trvá čtyři roky a vypudila na deset milionů lidí z jejich domovů,“ připomněl Špidla.

Migrační pohyb by nastal tak jako tak, ať už by Merkelová udělala cokoli, nebo nedělala vůbec nic. Uprchlíci míří do Německa, protože se z této země stal v průběhu času symbol ekonomického zázraku. Řada lidí se na něj dnes dívá stejně, jako se migranti v 19. století dívali na USA.

„Pro nás je klíčové, že Německo nezavřelo hranice. Proto u nás máme tak málo uprchlíků. V okamžiku, kdy by je zavřelo, tak by to mělo těžké a přímé důsledky pro Česko. Základní nepravda tkví ve vytváření představy, že Německo je vinno a že Angela Merkelová je tou příčinou. Znovu – příčinou je katastrofální válka, která trvá roky a vzala lidem naději,“ zopakoval někdejší premiér.

To nic nemění na tom, že Česká republika odmítá zavedení povinného mechanismu trvalého přerozdělování běženců. I Špidla v tomto mechanismu vidí více problémů než řešení problémů.

Můžeme to zvládnout

Nakonec ve shodě s kancléřkou Merkelovou Špidla prohlásil, že migrační krizi můžeme zvládnout. Ví to, protože něco podobného už zažil. Když byl eurokomisařem, do Španělska přišlo pět milionů lidí během pěti let. Asi milion z nich dostal občanství. Španělé si také začali lépe hlídat hranice a vraceli lidi do původních zemí, do Afriky i do Latinské Ameriky. Byli to ekonomičtí migranti a Španělsko se kvůli nim nerozpadlo.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …