O chystaném šmírování české policie se prý svět dozvěděl náhodou. Kdyby neselhal zaměstnanec firmy, je dál ticho po pěšině

12.07.2015 18:02

Zpravodajský server Aktuálně.cz přinesl obsáhlý článek o tom, kdo jsou hackeři ze společnosti Hacking Team, jež dodávala špionážní program české policii a kterou napadli piráti.

O chystaném šmírování české policie se prý svět dozvěděl náhodou. Kdyby neselhal zaměstnanec firmy, je dál ticho po pěšině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

Podle informací Aktuálně.cz za to mohla amatérská a školácká chyba italského počítačového experta Christiana Pozziho, který na svém počítači nechal bez zabezpečení válet soubor hesel k firemní síti. „Svou neopatrností těžce poškodil svého zaměstnavatele – italskou firmu Hacking Team. Ještě nedávno nepříliš známou společnost, na kterou prasklo, že vyvíjí špionážní programy pro policii a tajné služby v nejrůznějších zemích světa,“ píše se v článku Davida Kohouta.

„Pozziho profil napadli hackeři, které mohlo jeho jednoduché heslo ‚Passw0rd‘ pouze rozesmát,“ vysmívá se Kohout „expertovi“, díky kterému se tak celý svět dozvěděl, komu Hacking Team dodával své know-how a jak jeho programy obejít nebo rozšifrovat. „Software Italů přitom využívá i česká policie, a může tak díky němu na dálku s povolením soudu sledovat jakýkoliv počítač, nebo dokonce odposlouchávat telefon v místnosti, kde je počítač umístěn,“ komentuje Kohout.

Součástí jedné ze zakázek české policie měl být přitom i vir, který měl sledovat weby, mimo jiné i ParlamentníListy.cz. O tom už v pátek informoval portál WikiLeaks.

VÍCE SI PŘEČTĚTE ZDE

Názor odborníků? Je to konec firmy

Reportéři bez hranic – nevládní organizace obhajující svobodu tisku a médií – firmu, která se může pyšnit kancelářemi v Miláně, v USA či Singapuru, umístili na seznam Nepřátel internetu, protože údajně prodává špionážní systémy do nedemokratických zemí, které potírají základní lidská práva. „Pokud vím, ta firma několikrát řekla, že s těmito režimy neobchoduje. To ale lhali,“ komentuje Hacking Team odborník a český bezpečnostní expert Michal Špaček, který v tom vidí největší problém společnosti.

Celý text o společnosti Hacking Team si můžete přečíst ZDE.

K případu se vyjádřil i expert na ochranu dat Vladimír Lazecký, podle kterého podobné obchody nejsou ničím výjimečným a přirovnává ji k obchodu se zbraněmi. „Myslím si, že ti lidé prostě jen prodávali systémy a neřešili, k čemu budou použity. Morálně to můžeme zavrhnout,“ komentuje Hacking Team Lazecký a dodává, že teď firma utrpěla ztrátu pověsti a důvěryhodnosti, a bude tak mít na trhu problémy. Podobný názor ostatně zastává Michal Špaček, podle kterého úspěšný hackerský útok z minulého týdne znamená pro firmu konec.

„Pád firem, které prodávají špinavé systémy autokratickým režimům, to však znamenat nebude,“ shodují se oba dva odborníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…