O dalším stíhání Nečase není ještě rozhodnuto, hlásil Ištvan v ČT

03.11.2013 15:39

Bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuchsa a Petr Tluchoř stíháni nebudou. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan po nejnovějším rozsudku Nejvyššího soudu ČR „nevidí prostor pro přeformulování skutku“. Zároveň podle něj policie končí s vyšetřováním kauzy Jany Nagyové-Nečasové a následně státní zástupce rozhodne o dalším postupu.

O dalším stíhání Nečase není ještě rozhodnuto, hlásil Ištvan v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Ivo Ištvan se domnívá, že Nejvyšší soud pojal poslaneckou imunitu velmi široce a zároveň se pozastavil nad výkladem, že na celou případnou trestnou činnost je nutno nahlížet komplexně, pokud je v závěru konání nějaký projev zákonodárce, související s jeho hlasováním či postojem v Parlamentu. Řekl to v závěrečné části pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Ištvan v pořadu zdůraznil, že verdikt Nejvyššího soudu, který v podstatě zamezuje dalšímu stíhání trojice exposlanců ODS, je podle něho v rozporu s trestně právní úmluvou o korupci, kterou Česko ratifikovalo.

S Ištvanovou polemikou ovšem zásadně nesouhlasil Stanislav Rizman, soudce Nejvyššího soudu ČR. Podle něj se rozhodnutí soudu dalo očekávat a neví, proč je státní zastupitelství tak překvapeno. Již v červencovém rozsudku soud poukázal na imunitu poslanců, z Ústavy hlavní hledisko v případu, protože se nejedná o vraždu, nactiutrhání či soukromé chování v zákulisí sněmovny, ale politické jednání. Jediný možný krok je zastavení stíhání a ne jeho přeformulování, k němuž přistoupilo státní zastupitelství.

Vrchní státní zástupce se zlobil, že Nejvyšší soud změnil názor, což je ale samozřejmě možné, protože „právní názor se neustále vyvíjí“, doplnil. Soudce Rizman oponoval a doplnil, že tehdejší ministerský předseda Nečas podle soudu „nejednal v rámci projevu ve sněmovně“ a tudíž je možné jej stíhat. K tomu však Ivo Ištvan zaujal obojaké stanovisko, že se Nečasovi obhájci mohou obrátit na Nejvyšší soud s odvoláním na integritu chování v rámci imunity. Státní zastupitelství situaci prý vyhodnotí.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…