O důchodce se musí postarat jejich děti. Třeba v Koreji je to běžné, vzkazuje ministr Pilný

03.06.2017 6:41

Velmi kritický k současnému penzijnímu systému je ministr financí Ivan Pilný (ANO). V rozhovoru pro dnešní vydání deníku Blesk mimo jiné uvedl, že o rodiče by se měly postarat děti.

O důchodce se musí postarat jejich děti. Třeba v Koreji je to běžné, vzkazuje ministr Pilný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Pilný se při nástupu do ministerského křesla zapsal tím, že uvedl, že staří lidé, kteří nebudou mít na svůj důchod dostatečně našetřeno, by mohli v důchodu například sekat trávu pro obec, aby si vydělali. Stal se terčem kritiky. „Ti lidé, co mi podsouvají, že je posílám sekat trávu, vůbec nevědí, jak vypadal můj život. Myslí, že jsem někdo, kdo je celý život ve vatě a jejich problémy prostě nechápe. Můj život vypadal jinak. Já jsem – ani mi nebylo patnáct – dělal u zedníků, protože jsem musel vydělat na to, abych mohl vůbec chodit do střední školy, kde jsem měl největší stipendium, které existovalo. Sociální plus prospěchové, dvě stovky. Zatímco mí vrstevníci jezdili na dovolenou, já jsem nelegálně přidával u zedníků, vozil jsem tam kolečka s cihlami," popsal pro Blesk Pilný. 

Dodal, že lidem, kteří se spoléhají jen na důchod, se žije opravdu špatně. Populace podle něj stárne a má to dva důsledky – medicína dokáže lidi držet déle při životě, což něco stojí. A klesá populace v produktivním věku. 

Je tak podle něj potřeba, aby ti lidé, kteří chtějí pracovat, pracovali. „A není to jen o fyzické práci, protože to je v tomhle věku už obtížné – mohli by třeba dostat zadarmo internet a pracovat z domova nebo se dovzdělávat, protože my je budeme potřebovat,“ míní. 

Dodal také, že solidarita v rodině by měla stoupnout a děti by se měly postarat o své rodiče. „Tak jako je tomu třeba v Koreji nebo jinde,“ dodal.

Závěrem se vyjádřil i k návrhu státního rozpočtu, kdy velmi rázně dodal, že již nebude přijímat žádné další požadavky na mandatorní výdaje. „Nebudu přijímat výdaje investičního charakteru, kde není návrat investic,“ dodal také.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …