O jednu a půl miliardy bude ve školství více, slíbil Chládek. Fiala nevěřícně kroutil hlavou

02.03.2014 14:12

Ministr školství Marcel Chládek se v druhé části pořadu Otázky Václava Moravce rozhovořil o problémech současného školství a způsobech, jakými je hodlá řešit. „Musím na obranu svého předchůdce říct, že v návrhu kariérního řádu od minulé vlády je spoustu dobrých bodů,“ mrkl na dalšího hosta pořadu, exministra školství a předsedu ODS Petra Fialu.

O jednu a půl miliardy bude ve školství více, slíbil Chládek. Fiala nevěřícně kroutil hlavou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek a premiér Bohuslav Sobotka

Chládek zdůraznil, že bez navýšení finančních prostředků nemá smysl kariérní řád spouštět. „Je reálné, že může nastartovat už v roce 2015, protože v rozpočtu chystám navýšení až o jeden a půl miliardy pro tyto účely,“ prozradil. Moravec však nevěřícně reagoval, že tolik prostředků mu ministr financí Andrej Babiš (ANO) neposkytne.

„Já předpokládám, že dá, mám příslib premiéra, že školství bude pro tuto vládu klíčové. Hovořil jsem i s Babišem, řekl mi, že pokud se nebude s penězi plýtvat, poskytne mi je,“ nedal se ministr. Slibuje si, že navýšením platů a kariérním řádem by se mohla zvýšit i atraktivita pedagogického povolání, která v současné době není příliš velká.

Chládek našel úspory ve výši 150 milionů

Jeho optimismus ale Fiala příliš nesdílel. Spočítal si prý, že celkové sliby vlády budou stát 65 miliard, a proto se obává, že pro oblast školství už jich moc nezbyde. Nicméně s potřebou navýšení platů a zavedením kariérního růstu souhlasí i on.

„Sedm let jste byli u vlády a nehnuli jste ani prstem, nedali jste ani korunu,“ vpálil mu Chládek. Samotnému se mu prý podařilo během dvou týdnů v rezortu najít úspory ve výši 150 milionů korun, například za služební cestu do Sao Paula.

Fiala však argumentoval tím, že ze zákona je povinnost Ministerstva školství dbát na rozvíjení mezinárodních vztahů v oblasti vědy a výzkumu, proto i zmíněná služební cesta má svůj smysl. „Jen provozní výdaje se v rezortu pohybují okolo 300 milionů. Jestli vy dokážete ušetřit 150, je to fantastické. Ale já vám nevěřím,“ dodal na jeho adresu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…