O kauze Brady píšou i v zahraničí. A zmiňují i Havla s Halíkem

27.10.2016 10:50

Českou politickou scénu v posledních dnech zaměstnává „kauza Brady“, což neušlo vedle hojně se na této záležitosti přiživujících tuzemských médií také médiím v zahraničí. O prezidentu Zemanovi a jeho lapáliích s vyznamenáním Jiřího Bradyho za poslední týden informovaly např. tisková agentura Reuters nebo deník The Times of Israel.

O kauze Brady píšou i v zahraničí. A zmiňují i Havla s Halíkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

„Český prezident Miloš Zeman čelí silné kritice za své rozhodnutí neudělit státní vyznamenání muži, který přežil holocaust. Důvodem je podle mnohých rozhodnutí jeho synovce a ministra kultury Daniela Hermana setkat se navzdory nesouhlasu Zemana s dalajlámou,“ píše izraelský deník a dodává, že setkání s tibetským duchovním vůdcem vyvolalo hněv Číny. Zeman nicméně popřel, že by neudělení vyznamenání Bradymu mělo něco společného s dalajlámou.

„Osmaosmdesátiletý Brady přežil koncentrační tábor v Osvětimi, kde však přišel o téměř celou svoji rodinu. Od konce druhé světové války žije v Kanadě, ale o svých zkušenostech přednáší po celém světě,“ představil deník Bradyho svým čtenářům. Jak dále The Times of Israel píše, Brady byl údajně kontaktován v polovině října, kdy mu bylo řečeno, že obdrží státní vyznamenání za svoji činnost spojenou s přednáškami o holocaustu.

Izraelský deník si všímá, že prezident Zeman čelí kritice ze strany tábora svých odpůrců, ale i příznivců. „Prezident by se měl chovat jako státník a Jiřímu Bradymu státní vyznamenání udělit,“ cituje deník vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky, ale neuvádí, do kterého z obou táborů jej řadí. Nicméně také The Times of Israel zmiňuje „uznávaného katolického kněze“ Tomáše Halíka, který vyzval k bojkotu slavnostního udělování vyznamenání.

Agentura Reuters poukazuje na skutečnost, že česká postkomunistická politická garnitura vždy silně podporovala lidská práva a prezident Václav Havel byl osobním přítelem tibetského duchovního vůdce. „Zeman však naproti tomu prosazuje užší hospodářské vztahy s Čínou,“ píše Reuters a cituje ministra financí Andreje Babiše. „Pan prezident mi potvrdil, že ministra Hermana skutečně nabádal, aby se s dalajlámou nescházel.“

Reuters také cituje tvrzení ministra Hermana, podle kterého dostal od prezidenta Zemana ultimátum, že pokud se s dalajlámou setká, jeho strýc vyznamenání 28. října nedostane. „Prezident mi sdělil, že pokud se s tibetským duchovním vůdcem sejdu, můj strýc bude ze seznamu oceněných vyřazen,“ uvedl Herman. Nicméně mluvčí prezidenta Ovčáček argumentoval tím, že seznam vznikl již před nějakou dobou a nikdo z něj na poslední chvíli vyřazen nebyl.

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …