O kraji se bude rozhodovat tady, ne na Čapím hnízdě, ujišťoval Hašek před lidmi. Babiš dá ve firmě nadbytečnému zaměstnanci padáka, občana nevyhodíte

24.09.2016 18:35

Jihomoravský hejtman Michal Hašek vystoupil na mítinku v Tišnově, kde se vymezil vůči aktivitám Andreje Babiše ve zdravotnictví a snahám jednoho z jeho holdingů privatizovat zdravotnictví, a mluvil také o situaci kolem migrace.

O kraji se bude rozhodovat tady, ne na Čapím hnízdě, ujišťoval Hašek před lidmi. Babiš dá ve firmě nadbytečnému zaměstnanci padáka, občana nevyhodíte
Foto: David Daniel
Popisek: Hejtman Hašek v Tišnově.

Michal Hašek na tišnovském náměstí Míru připomněl, že Tišnovsko je jeho krajem a že politikou prošel od pozice zastupitele a později starosty nedalekého Drásova až po hejtmana Jihomoravského kraje. Za jedno z rizik v případě politických změn hejtman Hašek považuje možnou privatizaci zdravotnických zařízení, zejména s ohledem na aktivity Andreje Babiše. Jedním z dokladů je pro něj nedávná informace, že fond Hartenberg, přes který šéf hnutí ANO Andrej Babiš investuje své peníze do zdravotnictví, získal sedmdesátiprocentní podíl v Poliklinice Modřany.

„Holding Hartenberg koupil druhou největší polikliniku v Praze a nemáme žádnou jistotu, že po krajských volbách nepřijde tam, kde budou hejtmani za hnutí ANO, a neřekne, že má zájem o krajské nemocnice. My jako sociální demokracie si myslíme, že krajské zdravotnictví má zůstat ve veřejných rukou. Dnes jsem tady v Tišnově předával dvě nové sanitky, nové auto na převoz krve a nové vybavení na rehabilitaci, takže je nyní tady v tišnovské nemocnici na rehabilitaci lepší přístrojové vybavení než ve fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně. Jsem rád, že tímto způsobem pod naším vedením kraj dokazuje, že chceme, aby tišnovská nemocnice zůstala veřejná a že má své místo v systému veřejného zdravotnictví. Ředitel a vedení zdejší nemocnice již připravili plán rozvoje, je to nádherná památková budova tzv. Kuthanova sanatoria a dnes na začátku jednadvacátého století si zaslouží, aby se zmodernizovala. Proto plánujeme přístavbu nového ambulantního traktu, na který naváže přístavba traktu lůžkového. Z původní nemocnice pak bude domov pro seniory,“ popsal plány ve zdravotnictví Michal Hašek.

Jihomoravský hejtman také otevřel citlivé téma krajské dopravy a financování oprav. Kraj opravil hlavní tepnu mezi Brnem a Vysočinou, Haškův náměstek Roman Hanák ale na mítinku poukázal na to, že ministr dopravy Ťok prohlásil, že krajům ministerstvo ani stát s podporou oprav jejich komunikací nepomůže. „To je velice nešťastné prohlášení, krajské komunikace většinou trpí při opravách dálnic a silnic první třídy a řidiči si hledají trasy po krajských komunikacích. Ministerstvo dopravy potažmo Fond dopravní infrastruktury peníze syslí, nechce je dát krajům a já jsem velice rád, že asociace krajů vyzvala ministra Ťoka k rezignaci, protože tuto práci nezvládá,“ prohlásil Roman Hanák.

Odmítám, abychom dělali to co Německo

K tématům, s nimiž do Tišnova Michal Hašek přijel, patřila i migrační problematika. „V současné době se hodně probírá, jak je to s uprchlickou vlnou, s migrační krizí apod. Tady na jižní Moravě se žádná vlna nekonala, ale jsou zde stále lidé, kteří šíří strach. Loni sem přišlo asi tři a půl tisíce lidí jako jacísi průzkumníci, aby zjistili, že schengenská hranice existuje. Na pobřeží Řecka a Itálie byla děravá jako cedník, ale na nádraží v Břeclavi a na hraničním přechodu v Hatích existovala. Naše policie každého, kdo přišel bez dokladů, zadržela a to včetně rodin s dětmi. V pojetí migrantů ale byla rodina například taková, že ji tvořil jeden muž, tři ženy a sedmnáct dětí. Rozumím tomu, že je třeba pomoci lidem v nouzi, ale odmítám, aby Česká republika a jižní Morava dělala to, co Německo, tedy aby se nekontrolovaně otevřela a měli jsme tady lidi bez identifikace a že bychom nevěděli, zda nepředstavují bezpečnostní riziko. Dnes jsou také více chráněny hranice se Spolkovou republikou Německo, protože hrozí nebezpečí že část těch, kterým bude odmítnut azyl, zamíří do České republiky. My tady na jihu máme trochu štěstí v neštěstí, protože Maďaři postavili plot, Rakušané jej staví, svou hranici také hlídají samozřejmě Slováci a více je hlídána i italská hranice. To ale neznamená, že se nepřipravujeme. Jako hejtman, který má na starosti záchranný systém ale mohu prohlásit, že bezpečnostní složky našeho státu pracují dobře,“ uvedl k bezpečnostnímu tématu hejtman Hašek.

V závěru Michal Hašek popsal vizi kraje podle představ sociální demokracie. „Prioritou je, aby se o věcech jižní Moravy rozhodovalo v kraji, chceme kraj, o kterém by se rozhodovalo tady a ne na Čapím hnízdě. A nemyslíme si, že by se z kraje měla stát firma, kraj není tupá účetní jednotka. Když je někdo ve firmě nadbytečný, dáte mu padáka. Kraj nebo obec ale nemůže svým občanům dát padáka, musí s nimi všechny věci řešit a diskutovat s nimi o tom, co si myslí, že je důležité nebo se má zlepšit,“ řekl v Tišnově Michal Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …