O mandát zastupitele kraje budu letos usilovat znovu, říká starosta Chrudimi

01.03.2016 14:29

Se starostou a předsedou výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost v zastupitelstvu Pardubického kraje Petrem Řezníčkem (SNK Evropští demokraté) jsme si povídali nejen o tom, jak zajistit bezpečnost ve školách a jak vrátit povolání učitele svou prestiž. Upozornil ale také na chystané investice v Chrudimi. A řeč přišla i na řadu dalších témat.

O mandát zastupitele kraje budu letos usilovat znovu, říká starosta Chrudimi
Foto: Redakce
Popisek: starosta Chrudimi Mgr. Petr Řezníček (SNK evropští demokraté)

V politice nejste nováčkem. Navíc působíte i v zastupitelstvu kraje. Zanedlouho se konají v pořadí již páté krajské volby. Budete se snažit obhájit mandát?

Pro mě byla, je a bude vždy priorita práce pro město Chrudim. Ve spojitosti s funkcí krajského zastupitele s radostí pracuji i pro kraj, který mám rád. Z tohoto důvodu chci tento mandát obhájit.

V zastupitelstvu Pardubického kraje působíte jako předseda výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. V souvislosti s aktuálním děním, jak lze podle vás zajistit bezpečnost na školách nejen pro samotné studenty, ale i pro učitele?

Uvědomuji si tento problém ve školách obecně v celé České republice. Ve většině škol Pardubického kraje jsou zařízení, která mohou částečně selektovat návštěvy. Absolutní vyloučení možných problémů je asi nereálné. Horší situaci vnímám v nárůstu agresivity u žáků škol vůči pedagogům, a to zase v celorepublikovém měřítku.

V kraji bylo v uplynulých letech hodně diskutovaným tématem slučování středních škol, od něhož na nátlak veřejnosti nakonec vedení ustoupilo. Jde podle vás na čas o definitivní rozhodnutí, nebo může po nadcházejících volbách dojít k nějaké zásadní změně? A je to podle vás zapotřebí?

Nikdy se nedá hovořit o definitivě v ničem. Ostatně to známe již od klasiků Voskovce a Wericha. Vše závisí na poptávce zaměstnavatelů v souvislosti s demografickým vývojem. Bezprostředně po volbách určitě nedojde k žádným dramatickým změnám v síti škol Pardubického kraje.

Ačkoliv učitel v minulosti patřil mezi prestižní profese, dnes je situace zcela jiná, což se projevuje i na nedostatku nových učitelů. Máte vysvětlení pro to, kdy a proč došlo k tomu zlomu?

Myslím, že to je jistá daň nezvládnutí nabyté svobody a demokracie ve společnosti po roce 1989. Právě celospolečenská podpora učitelů je na velmi nízké úrovni. Nemyslím jen na jejich finanční odměny.

Jaká je aktuální míra nezaměstnanosti v kraji? A jak podle vás lze kraj ještě více zatraktivnit pro případné investory?

Ke konci roku 2015 míra nezaměstnanosti činila asi 4,6 %, což je proti republikovému průměru nižší o 1,3 %. Neznamená fakticky žádný vážný problém. Spíš obráceně, některým firmám chybějí pracovní síly. Myslím, že je to spíše role měst, která lákají nové investory do svých průmyslových zón.

Pokud se vrátíme zpět k městu. Co chystáte letos nového?

Pokud se týká investic, největšími položkami budou první etapa opravy střešního pláště Chrudimské besedy, rekonstrukce obvodového pláště jednoho měšťanského domu v památkové zóně, oprava ulice Slezská, chodníků v ulici Švermově a V Tejnecku, výstavba nových lesních cest v městských lesích na Pohledu, nová vzduchotechnika plaveckého bazénu, vodovod v místní části Medlešice s novou silnicí, dětské hřiště v městském parku a v místní část Vlčnov. Dále jsou v plánu i opravy chodníků, školských zařízení. Z kulturních akcí je to jistě organizace 65. ročníku Loutkářské Chrudimi, nejstaršího festivalu tohoto druhu na evropském kontinentu.

Jak velkým zásahem do rozpočtu města bude bezplatné MHD pro seniory, které funguje v Chrudimi od ledna? A neuvažujete zprostit od povinnosti platit jízdné i děti?

Celkový náklad na úhradu jízdného seniorů činí cca 200 tis. Kč ročně, což je 0,05 %.

O bezplatném jízdném pro děti zatím neuvažujeme, ale v budoucnu k tomu může dojít.

Ulehčila, alespoň částečně, první část nedávno otevřeného obchvatu dopravě ve městě? A především, věříte, že se s výstavbou druhé části začne podle předpokladů příští rok, nebo se obáváte možných komplikací, a tím i průtahů?

Určitě ulehčila, ale vcelku nevyřešila. Část dopravní zátěže se přesunula do jiných částí města a integrované obce Medlešice. Vše bude záležet na tom, jak ministr dopravy spolu s dalšími kolegy z vlády České republiky úspěšně vyjedná s bruselskými úředníky platnost všech potřebných podkladů k zahájení stavby, hlavně vlivů stavby na životní prostředí (EIA), které byly již v minulosti schváleny podle českého právního řádu.

Na rozdíl od jiných měst nemá Chrudim o investory nouzi. Průmyslová zóna Sever je již plná a naposledy v lednu jste podepsal smlouvu o koupi dalších pozemků v průmyslové zóně Chrudim-západ. Jaký vliv to má na nezaměstnanost ve městě?

Investoři, kteří přišli do naší zóny Západ, reprezentují především strojírenský průmysl, který je historicky pro Chrudim tradiční. Je to i velká příležitost pro absolventy průmyslové školy strojnické, která kromě studijních oborů zajišťuje i přípravu žáků učebních oborů potřebných ve strojírenské výrobě.

Investoři si ale často stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly. Je to i případ Chrudimi?

Pochopitelně vše záleží i na vůli lidí zapojit se do pracovního procesu. Občas se stává, že některé profese na trhu práce chybějí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…