O nějakém vládnutí už nemůže být řeč, říká k vládní krizi Korecký

06.05.2017 6:59

„Tento styl vládnutí zdá se býti poněkud nešťastným,“ poznamenal komentátor MF Dnes Miroslav Korecký k současné vládní krizi. Podle jeho slov v dnešním vydání by proto první věta každého nového předsedy vlády měla znít: „Království za silnou opozici!“

O nějakém vládnutí už nemůže být řeč, říká k vládní krizi Korecký
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání vlády den po té, co premiér Bohuslav Sobotka ohlásil její demisi

Korecký následně ve svém komentáři uvádí, že aktuální vládní krize už přešla do žánru tragikomedie. „Zkusme oprostit základní kostru celého příběhu od balastu a pěny dní: předseda vlády, jehož strana necelý půlrok před volbami dramaticky ztrácí v preferencích, se snaží z kabinetu dostat šéfa druhé velké strany, jež aktuálně žebříčku preferencí bezkonkurenčně vévodí. Záminka se našla ve starých finančních nesrovnalostech jeho podnikání. A hledání způsobu, jak se šéfa konkurenční strany zbavit, když to koaliční smlouva prakticky znemožňuje, uvrhlo vládu na pokraj existence,“ podotkl Korecký. 

A obrací se do historie, kdy vzpomíná například na odchod vicepremiéra Jiřího Čunka z vlády premiéra Mirka Topolánka (ODS) či na odchod předsedy Věcí veřejných z vlády Petra Nečase. 

„Vláda, která u nás nastoupila po politickém zemětřesení v roce 2013 – a po krátké epizodě Rusnokových úředníků – byla a je unikátní. Vládnou spolu dvě nejsilnější strany ČSSD a ANO (plus lidovecký přívažek) a kromě nich spektrum tvoří jen středně silní komunisté a pak už jen drobotina. Tak tomu bylo při nástupu vlády v lednu 2014 a vydrželo to celé volební období, jen si dvě hlavní strany vyměnily pozici a drobotina se ještě víc rozpadla na prvočinitele. Dva hlavní vládní partneři nastupují do voleb jako největší konkurenti a opozice prakticky stále neexistuje,“ konstatuje Korecký. 

Závěrem Korecký uvedl, že základní konflikt mezi pozicí a opozicí se přenesl dovnitř vlády. Takže ať politická krize skončí jakkoli, o nějakém vládnutí už nemůže být ani řeč, dodává Korecký a přeje si, aby se země vrátila ke standardní vládě a standardní opozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…