O nesvéprávnosti se nově musí rozhodovat každé tři roky. Soudci i psychiatři si zoufají

24.05.2014 9:44

České soudy jsou zavaleny prací, ale nový občanský zákoník přidal soudcům ještě další várku povinností. Musí např. nově rozhodovat o svéprávnosti osob, které jí byly už jednou zbaveny. Nově tento stav může trvat maximálně tři roky. Vzhledem k přetížení českých soudů ale hrozí, že svéprávnost získá i někdo, kdo by ji možná dostat neměl. Informují o tom sobotní Lidové noviny.

O nesvéprávnosti se nově musí rozhodovat každé tři roky. Soudci i psychiatři si zoufají
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„To bude katastrofa. Ti lidé se pak lehce dostanou do problémů a spolu s nimi vlastně i jejich rodinní příslušníci,“ varuje právnička Zdena Cupková ze Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením. Někteří lidé prý chodí do poradny a ptají se, zda musí sami oslovit soud. Většina ale přichází kvůli jiným problémům a o nové právní úpravě ani neví.

Soudy taková řízení musí zahájit samy z úřední povinnosti a prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník vyjadřuje obavy z toho, co může přijít. „Jsem opravdu zvědavý, jak to dopadne. Mám ale vážnou obavu. Je to hrozně moc případů,“ míní.

Problém ale nevidí jen na straně soudů. Ty budou muset rozhodovat na základě posudku znalců z oboru psychiatrie. Těch je evidováno jen 488, takže je otázka, zda stihnou řádně posoudit duševní zdraví před soudem stojících osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…