O novém náčelníkovi štábu bude jasno do konce roku, míní Stropnický

17.10.2014 15:22

Do konce letošního roku by mělo být jasné, kdo bude od příštího léta novým náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky. V Bruselu to dnes novinářům řekl český ministr obrany Martin Stropnický po svém jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. Současný šéf štábu Petr Pavel se příští rok postaví do čela Vojenského výboru NATO a bude tak Stoltenbergovým blízkým spolupracovníkem.

O novém náčelníkovi štábu bude jasno do konce roku, míní Stropnický
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

O tom, kdo by měl Pavla nahradit, se zatím nerozhodlo. „Zamotal mi tím (nástupem do NATO) trochu hlavu. Nevím teď honem, jestli máme dva generály Pavly,“ podotkl dnes Stropnický.

O personální změně jedná jak se současným šéfem štábu, tak s prezidentem Milošem Zemanem a jeho vojenským poradcem, někdejším náčelníkem štábu a exministrem obrany Vlastimilem Pickem. Právě s hlavou státu se prý ministr v úterý shodl na konci roku jako na termínu, do kdy by bylo vhodné Pavlova nástupce vybrat.

Zeman v úterý po schůzce prohlásil, že ke jmenování jako takovému ale letos nedojde. Na novém náčelníkovi už podle prezidenta ale panuje „obecná shoda“.

Své favority Stropnický neprozradil

„Mně z toho vychází stabilní pořadí na prvních třech místech,“ připustil dnes Stropnický s tím, že rozdíly jsou pak už jen malé a záležet také bude na osobní situaci každého z kandidátů. Své favority ale nyní prozradit nechtěl.

V minulosti se jako o nejvážnějších kandidátech spekulovalo o prvním zástupci náčelníka Generálního štábu Josefu Bečvářovi a o bývalém zástupci náčelníka Generálního štábu Aleši Opatovi, který nyní působí ve strukturách NATO.

Pavla do alianční funkce výbor zvolil 20. září, funkce by se měl ujmout příští rok v červnu. „Pan Stoltenberg mi k tomu poblahopřál jako představiteli České republiky. Já jsem za to poděkoval a poblahopřál jsem jemu,“ podotkl Stropnický. Stoltenberg se řízení NATO ujal na počátku měsíce, do funkce byl vybrán už na jaře.

Česká vláda o nominaci současného šéfa štábu do vysoké spojenecké funkce rozhodla letos v červenci. Mandát, který ovšem může být prodloužen, má tříletý. Předseda Vojenského výboru je nejvyšší vojenskou autoritou NATO a hlavním vojenským poradcem generálního tajemníka aliance.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…