O pár stovek zvýšit plat a pak zmrazit? Takto reagují na vládní návrh politici

20.09.2014 11:01

Poslanci, senátoři i členové vlády se asi budou muset smířit se zamrzlými platy na čtyři roky. Podle deníku MF Dnes je to rozladilo, ale nikdo se nepustil do žádných ostrých prohlášení a raději prý mlčí, aby nepřišli o voliče v podzimních volbách.

O pár stovek zvýšit plat a pak zmrazit? Takto reagují na vládní návrh politici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve sněmovně se hlasovalo o služebním zákoně. Ačkoli nějaké pozměňovací návrhy byly zamítnuty, byl zákon podle dohody napříč politickým spektrem přijat

Vládní koalice totiž navrhla zvýšit základ platů zákonodárců pouze o jedno procento a následně se rozhodla je zmrazit až do konce roku 2018. Znamená to, že řadovému poslanci se zvýší plat o 600 a premiérovi o 1500 korun.  Podle MF Dnes okolo platů panuje ve sněmovně napjatá atmosféra a návrh se prý nelíbí ani poslancům koalice. Nicméně jsou všichni v kritice návrhu zdrženliví.

MF Dnes oslovila některé členy dolní komory, ale nedočkala se žádných ostrých výroků. „Zeptejte se mě až po volbách,“ smál se prý jeden z opozičních poslanců.  Zákonodárci se totiž bojí debat o vlastních platech, protože na ně velmi citlivě reagují voliči.

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák údajně nevidí důvod, proč současný návrh nepřijmout, ale hned prý dodal: „Platy by se měly nastavit tak, abychom se k nim nemuseli vždy vracet,“ uvedl pro deník.

V kuloárech prý poslanci nadávají

„Je směšné, pokud například manažer Českých drah na třetí úrovni řízení má vyšší plat než ministr dopravy,“ zkritizoval stav předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Zároveň prý navrhuje, aby se platy zákonodárců odvíjely od platů soudců. „Měl by se nastavit poměr, například plat premiéra by měl odpovídat platu předsedy Ústavního soudu, plat ministra platu ústavního soudce,“cituje MF Dnes.

Poslanec hnutí ANO Martin Kolovratník například MF Dnes řekl: „Další zmrazení je populismus. V kuloárech většina poslanců nadává. Otevřeně říkám, že bych si za práci, kterou tady vykonávám i jako předseda komise, zasloužil víc,“ poslanec tak poodhalil i náladu ve sněmovně.

Platy by vzrostly, pokud návrh nestihnou přijmout do konce roku

Nicméně podle zjištění MF Dnes se poslanci k otázce vyjadřují velice zdrženlivě a raději mlčí. Není ovšem vyloučeno, že se někteří zákonodárci pokusí návrh zákona změnit. Jeho druhé čtení totiž přijde na řadu až po podzimních volbách. „Možná se o to pokusíme,“ připustil Stanjura z ODS. „Ale musíme se o tom pobavit s ostatními, nemá smysl, abychom tady nastřelili něco sami,“ dodal.

Kdyby však poslanci nestihli zákon do konce roku schválit, automaticky skočí jejich platy na úroveň soudců. Jenže právě to by byl růst tak výrazný, že by ho jen těžko obhajovali. MF Dnes uvádí, že právě proto vznikl návrh na růst pouze o jedno procento.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…