O penězích pro školství budou jednat zástupci vlády, škol a odborů

13.07.2016 6:40

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), předsedové koaličních stran Bohuslav Sobotka (ČSSD), Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), zástupci školství a představitelé školských odborů dnes budou jednat o rozpočtu na příští rok. Schůzka, která se ráno uskuteční v Poslanecké sněmovně, se koná na základě dopisu předsedy České konference rektorů Tomáše Zimy.

O penězích pro školství budou jednat zástupci vlády, škol a odborů
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Ministryně Kateřina Valachová v Opavě

Požadavek na jednání v tomto formátu vyplynul z červnového setkání představitelů školství a odborů. Shodli se na nutnosti navýšení rozpočtu školství a na jednotném postupu bez ohledu na to, o jakou oblast školství jde.

Tehdy byl na stole první návrh ministerstva financí, který do vzdělávání nepřidával prakticky žádné peníze. V novém návrhu ministerstva financí školství dostalo přidáno sedm miliard.

Vláda schválila zvýšení peněz na platy učitelů o osm procent, z čehož půjde šest procent na tarifní složku. Nepedagogičtí pracovníci ve školách by si měli stejně jako ostatní státní zaměstnanci polepšit o pět procent, z toho čtyři procenta by měla jít do pevné složky. Školské odbory, které požadovaly desetiprocentní růst, to hodnotily jako dobré východisko. Spokojeny by byly, pokud by se platy učitelů zvýšily již od září.

Vedle peněz na platy nový návrh rozpočtu počítá s uhrazením nákladů na vyšší počet dětí ve školách. Na výdaje spojené se společným vzděláváním zatím ministerstvo financí přidalo polovinu z požadované miliardy korun. Vysokým školám, kterým hrozil propad, ministerstvo proti původnímu návrhu přidalo 800 milionů korun. Univerzity by ale potřebují aspoň 1,3 miliardy, aby se vrátily na úroveň roku 2015.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…