O polovinu! Tak se zvedly platy státních zaměstnanců. Toto to způsobí, ukázal ekonom

15.11.2020 18:14

Ekonom Martin Slaný se vyjádřil na svém facebooku ke stále většímu bobtnání státu. Státní zaměstnanci si údajně za posledních pět let polepšili mnohem víc než jejich kolegové v soukromém sektoru. Tento trend podle něj bude pokračovat a pro soukromé firmy by to mohl být do budoucna problém.

O polovinu! Tak se zvedly platy státních zaměstnanců. Toto to způsobí, ukázal ekonom
Foto: Twitter Martina Slaného
Popisek: Ekonom Martin Slaný

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí

„Provoz státu a veřejných služeb v posledních letech dramaticky podražil. Jednou z příčin jsou vysoké výdaje na zaměstnance – a to jak díky rostoucímu počtu zaměstnanců, tak díky rychle rostoucím platům (data ISPV). Zatímco se průměrná mzda v soukromé sféře za posledních pět let zvýšila o (vysokých) 32 %, průměrný plat ve veřejné sféře o téměř 49 %!“ poukazuje ekonom na nevyváženost a přeplacenost státních zaměstnanců.

„Dostali jsme se tak do paradoxní situace, kdy průměrný plat je přes 40 500 korun, zatímco průměrná mzda 36 600 korun (tedy o 11 % nižší). Podobně u mediánu – 37 500 versus 30 000 (rozdíl dokonce 12,5 %).“ Tento trend bude podle Slaného pokračovat a mohl by značně komplikovat činnost soukromého sektoru.

„A tento rozdíl mezd a platů poroste – vláda i odbory tlačí na další růst platů, mzdy budou v nadcházejícím roce růst jen mírně. Lákání zaměstnanců za vyššími mzdami (společně s opakovanými růsty minimální a zaručenými mzdami) vytvořilo nepřirozený mzdový tlak na firmy. Teď to je něco, co jim způsobuje nákladové potíže a redukuje investice,“ domnívá se ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…