O post prezidenta USA má zájem i republikán s českými kořeny

21.07.2015 20:29

Guvernér amerického státu Ohio John Kasich dnes na půdě Ohijské státní univerzity oznámil, že se bude ucházet o republikánskou nominaci do prezidentských voleb. Tento politik s českými, maďarskými a chorvatskými kořeny je šestnáctým významným republikánem, který má zájem kandidovat příští rok na podzim v klání o post šéfa Bílého domu.

O post prezidenta USA má zájem i republikán s českými kořeny
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Kasich se o republikánskou nominaci ucházel už v roce 2000. Má pověst bojovného politika, který v situaci, kdy se to hodí, neváhá opustit linii své strany. To udělal i v případě rozšíření státem hrazené zdravotní péče pro lidi s nízkými příjmy. "Myslím, že mám schopnosti, že mám zkušenosti a že jsem prošel tím, co člověka připravuje na nejdůležitější práci na světě," řekl Kasich svým stoupencům.

V klání o republikánskou nominaci se Kasich přidává do neobvykle pestré skupiny uchazečů

Třiašedesátiletý Kasich do pádu banky Lehman Brothers v roce 2008 pracoval jako ředitel její pobočky ve městě Columbus. Post guvernéra Ohia, jednoho z klíčových států v prezidentských volbách, zastává druhé funkční období. Prostřednictvím škrtů ve výdajích či privatizace se mu podařilo smazat několikamiliardový rozpočtový deficit nebo zvýšit ohijský nouzový fond na nejvyšší úroveň vůbec, aniž by zvyšoval daně.

Pozornost na sebe upoutal už v roce 1970, kdy coby student prvního ročníku politologie na Ohijské státní univerzitě napsal odvážný dopis tehdejšímu prezidentovi Richardu Nixonovi, který ho pak pozval k sobě na dvacetiminutovou návštěvu. V 26 letech se Kasich stal nejmladším člověkem, který kdy byl zvolen do ohijského Senátu.

V klání o republikánskou nominaci se Kasich přidává do neobvykle pestré skupiny uchazečů, připomíná agentura AP. Kandidaturu zatím oznámili dva hispánští a jeden černošský politik, jedna žena či starší pánové, jako je právě Kasich či bývalý floridský guvernér Jeb Bush. Podle aktuálního průzkumu zveřejněného v listu The Washington Post a v televizi ABC vede mezi republikány podnikatel Donald Trump, který za sebou nechal dosavadního favorita Busche. Kasich byl na jednom z posledních míst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…