O přijetí dětí z řeckých táborů Sněmovna jednat nebude

26.11.2019 16:08

Sněmovna nebude jednat o možném přijetí nedoprovázených dětí z řeckých uprchlických táborů. Snahu poslanců opozičních KDU-ČSL, TOP 09 a STAN o zařazení nového bodu do programu nynější schůze odmítla, napsala ČTK.

O přijetí dětí z řeckých táborů Sněmovna jednat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračuje schůze Sněmovny. Poslanci se budou v úvodním kole zabývat návrhem státního rozpočtu na příští rok. Na schůzi promluvil prezident Miloš Zeman

Debatu provázel spor zejména lidoveckých poslanců s poslanci hnutí SPD. Předseda hnutí Tomio Okamura uvedl, že zatímco KDU-ČSL, TOP 09 a STAN chtějí pomáhat cizím dětem, SPD chce pomoci 2 600 dětem, které jsou podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí bezdomovci v Česku.

„Je vidět, na jakých hodnotách stojí hnutí SPD. Nemá nic společného s hodnotami České republiky a Evropské unie,“ reagoval šéf lidovců Marek Výborný. Podle předsedy lidoveckých poslanců Jana Bartoška SPD „hraje na strach lidí“.

Návrh trojice menších opozičních stran podpořili Piráti, většina poslanců ODS a jen jednotlivci z vládních ANO a ČSSD. Celkem pro návrh hlasovalo 65 ze 186 přítomných poslanců, proti jich bylo 28 a ostatní se hlasování zdrželi.

Řecko v září požádalo o to, aby Česko přijalo 40 dětí bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Podobná žádost směřovala ke všem ministrům vnitra EU. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pak uvedl, že Řecko se jen snaží znovu vyvolat debatu o přerozdělování uprchlíků, v přesouvání sedmnáctiletých bez nároku na azyl po Evropě nevidí ministr smysl. Z dnešního jednání Sněmovny se Hamáček omluvil.

S návrhem přijmout 50 syrských sirotků z řeckých táborů přišla loni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy uvedl, že Česko žádné migranty přijímat nebude a uprchlíkům je třeba pomáhat v jejich zemích. Zmínil plán vybudovat sirotčinec v Sýrii. Týdeník Respekt před nedávnem informoval o tom, že se záměr neuskuteční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…