O řešení migrace se nemá jen mluvit, říká lucemburský ministr zahraničí

02.03.2016 13:42

Evropa by neměla o společném řešení migrace pouze mluvit, řekl dnes po jednání s českým ministrem Lubomírem Zaorálkem jeho lucemburský protějšek Jean Asselborn. Evropské státy se podle něj musí více snažit, aby o společném postupu pouze nemluvily, ale začaly ho i provádět. Žádný plán B, který by měl zahrnovat uzavření hranic Řecka s Makedonií a Bulharskem, podle něj není.

O řešení migrace se nemá jen mluvit, říká lucemburský ministr zahraničí
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

"Děláme něco jiného, než říkáme, nesnažíme se mít opravdu společné evropské řešení," řekl Asselnborn po první části jednání se Zaorálkem. "Musíme mít evropské řešení nejen tím, že o něm mluvíme, ale také tím, že ho budeme provádět," dodal.

Asselnborn doplnil, že podle něj není žádný plán B, o němž Česko mluví jako o záložní variantě visegrádské skupiny pro případ, že by se nepodařilo regulovat proud uprchlíků v Řecku. "Evropa má pouze plán A, nevím, co je plán B," prohlásil. Pokud by měl přijít na řadu nějaký plán B, znamenalo by to podle něj, že Evropa prohrála. Zaorálek dodal, že Česká republika se ke společnému evropskému řešení hlásí.

Lucemburský ministr také kritizoval nedávné uzavření řecko-makedonské hranice, kvůli kterému na hraničním přechodu Idomene uvízlo 10.000 lidí. "Ty strašné obrázky z řecko-makedonských hranic nekorespondují s tím, jaká by Evropa měla být," prohlásil. Podle Zaorálka se situace uklidní až ve chvíli, kdy budou fungovat všechny prvky, na nichž se zatím Evropa shodla. To podle něj znamená především mír v Sýrii, naplnění dohody EU a Turecka a efektivní kontrolu vnějších hranic. "To, co se děje na řecko-makedonské hranici, se nevyřeší na řecko-makedonské hranici," podotkl.

Kromě migrace se šéfové diplomacií věnovali také spolupráci Beneluxu a visegrádské skupiny. Ještě předtím, než v červenci skončí české předsednictví Visegrádu, plánují oba regionální bloky společný pražský summit.

Ve druhé části jednání se Zaorálek s Asselnbornem zaměří například na situaci kolem možného odchodu Velká Británie z EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…