O rozkazech se nediskutuje, vysvětluje zpravodajec z kauzy Nagyová

03.11.2013 20:36

Jsem první důstojník tohoto státu, který je stíhán za to, že splnil rozkaz, stěžuje si Jan Pohůnek. Je totiž jedním z trojice důstojníků zpravodajské služby, kteří jsou stíháni v souvislosti s kauzou Jany Nagyové.

O rozkazech se nediskutuje, vysvětluje zpravodajec z kauzy Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Kromě Jana Pohůnka jsou to i Ondrej Páleník a Milan Kovanda, jejichž rozkazy Pohůnek plnil. Nyní je obviněn ze zneužití pravomoci. "Já jsem asi první důstojník tohoto státu, který je stíhán za to, že splnil rozkaz," uvedl pro server iDnes.cz.

Přitom sám měl za to, že plní příkazy tehdejšího premiéra Petra Nečase. "V zadání zaznělo, že premiér má podezření. Z mého pohledu úkol jednoznačně zadaný premiérem. Navíc jsem voják a pro nás platí zákon, základní řád a předpisy, na jejichž základě poslouchám rozkazy svých nadřízených. O rozkazech se nediskutuje, rozkazy se plní," vysvětluje Pohůnek.

Jeho advokát Michal Hráský navíc dodává, že stejně zpravodajec, který slouží v armádě už 35 let, informoval i své podřízené. Ti vše potvrzují. Navíc byl Pohůnek v říjnu obviněn i z toho, že měl navrhnout, aby bývalou Nečasovu manželku sledovala soukromá agentura.

"Tady nebyla najata agentura pro Vojenské zpravodajství, to bylo úplně v jiné rovině. Já jsem jenom odkázal, že pokud něco chtějí, co se týká soukromých věcí, ať si najmou bezpečnostní agenturu," doplňuje zpravodajec. Proti obvinění už podal stížnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…