O systému dávek budou v pondělí jednat právníci MPSV a Fujitsu

03.01.2014 18:30

O systému pro vyplácení dávek budou spolu v pondělí jednat právníci ministerstva práce a společnosti Fujitsu, která dosud zajišťovala část programů. Poté, co antimonopolní úřad zakázal úřadům práce tyto aplikace používat, nechala firma systém vypnout. Ministr práce v demisi František Koníček dnes řekl, že společnost jednala jednostranně.

O systému dávek budou v pondělí jednat právníci MPSV a Fujitsu
Foto: archiv FK
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí František Koníček

Pokračování provozu podle něj umožňuje dodatek ke smlouvě. Ministerstvo zatím neodpovědělo, zda a jak se případně chystá bránit.

"Právní názor ministerstva práce se v tomto bodě (pokračování provozu) liší od právního názoru společnosti Fujitsu, vyjasnění těchto pozic předpokládáme během pondělního jednání za účasti právníků obou smluvních stran," sdělil ČTK mluvčí resortu Petr Sulek. Konkrétněji se k pondělnímu jednání nevyjádřil. "Podkladové materiály mezi ministerstvem a společností Fujitsu budou předány v pondělí," dodal mluvčí. Podle něj je priorita se dohodnout na takových "podmínkách součinnosti, aby mohly být zahájeny konkrétní kroky ke stabilizaci výplaty dávek".

Podle Koníčka zatím není podepsána žádná smlouva

Antimonopolní úřad zakázal systém úřadům práce používat loni v únoru. Podle něj totiž ministerstva vnitra a práce porušila zákon o veřejných zakázkách. Resort práce totiž nevybral dodavatele systému v tendru, ale připojil se jen k rámcové smlouvě vnitra s firmou Fujitsu. Ministerstva se odvolávala, konečný verdikt padl 18. prosince a začal platit o deset dní později. Fujitsu podala námitku, obrátila se i na soud a žádá odklad zákazu do soudního verdiktu.

Ministerstvo práce chtělo původně podepsat smlouvu o pokračování provozu s jedním z dodavatelů společnosti Fujitstu Technology Solutions, a to s firmou Vítkovice IT Solutions. Fujitsu proti tomu měla námitky, nechala systém vypnout. Resort se tak zatím plně vrací k původnímu dodavateli, kterým je OKsystem.

Koníček dnes řekl, že on i jeho úřad se domnívají, že pokud se Fujitsu k tomuto kroku rozhodla, mělo to být "v rámci jednání s ministerstvem, nikoliv jako jednostranný úkon". Uvedl, že dodatek ke smlouvě umožňuje firmě spolupracovat bez riskování, že by postupovala proti rozhodnutí antimonopolního úřadu.

Podle Koníčka zatím není podepsána žádná smlouva, na stole jsou dvě nabídky. Společnost OKsystem by zajistila letos systém vyplácení dávek za 180 milionů korun. Úředníci by ale museli data přepisovat a musí se vyškolit, nutné by byly přesčasy a hrozí zpoždění dávek. Pokračující provoz produktů Fujitsu by stál letos 212,4 milionu korun, uvedl už dřív ministr v demisi. Dnes zopakoval, že se snaží dospět k právně čistému řešení, "žádný jednoduchý a kouzelný způsob" prý neexistuje.

Jednotlivé systémy od firmy OKsystem se dnes začaly postupně zprovozňovat. Pracovníci úřadů se dostali i do starého systému, data v něm viděli, ale stahovat je nemohli.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…