VIME PRVNI O telefon "Klusákova nácka" Dalibora se zajímala policie. Poté, co pan režisér vykládal u Nory Fridrichové o hajlování

27.07.2017 18:39

O telefonní číslo Dalibora Krupičky, hlavního protagonisty snímku dokumentaristy Víta Klusáka Svět podle Daliborka, se zajímala policie. Redakci ParlamentníchListů.cz se podařilo získat dokument, ve kterém stojí, že mezi 26. a 28. březnem letošního roku vydal Okresní soud ve Frýdku-Místku příkaz ke zjištění údajů o telekomunikačním provozu Daliborkova čísla.

VIME PRVNI O telefon "Klusákova nácka" Dalibora se zajímala policie. Poté, co pan režisér vykládal u Nory Fridrichové o hajlování
Foto: Archiv Dalibora Krupičky
Popisek: Dalibor Krupička

Podle dokumentu, který se ParlamentnímListům.cz podařilo získat, dává Krupičkovi policie na vědomí, že se v inkriminovaných dnech zajímala o údaje týkající se telekomunikačního provozu čísla mobilního telefonu. Laicky řečeno si tedy vyžádala údaje od operátora. Zároveň v dopise, který odeslalo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje, dává Daliborkovi na vědomí, že má v šestiměsíční lhůtě od doručení této informace Nejvyššího soudu, právo podat návrh na přezkoumání „zákonnosti příkazu k zjištění údajů o telekomunikačním provozu“.  

„Já nikam nevolal. Nejspíš jsem ani neměl kredit. Já moc nevolám, ani nepíšu sms,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Dalibor Krupička. Odposlechy by nicméně podle něj mohli souviset s vyšetřováním hajlování na koncertu nechvalně proslulé skupiny Ortel. Právě to zachytil v jedné ze scén svého snímku Svět podle Daliborka Vít Klusák. „Naše současná legislativa nám neumožňuje poskytovat informace ke konkrétním subjektům,“ sdělila na dotaz, proč se policie o Daliborkovo číslo zajímala, ParlamentnímListům.cz nadpraporčice Karolína Bělunková z krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje.

REŽISÉR VÍT KLUSÁK HOVOŘÍ O TOM, JAK SE NA KONCERTECH ORTELU HAJLUJE:

Informace o tom, že se na koncertech zmíněné kapely hajluje, Klusák přes média sděloval již loni v prosinci. Daliborek už jednou na výslechu kvůli zmíněnému problému byl. „Já byl na výslechu ohledně scény na Ortelu, jak tam hajloval ten borec. Asi to s tím souvisí. Možná chtěli zjistit, jestli toho kluka, co hajloval, neznám a nebudu mu volat… nevím,“ uvedl Dalibor K. To bylo, jak Daliborek uvedl, ale ještě na místní kriminálce v Prostějově. Nyní ale obdržel dopis od krajské policie ve Frýdku-Místku. Daliborek podle svých slov návrh na přezkoumání, které mu v dokumentu navrhují, zvažuje.    

Snímek Svět podle Daliborka má podle slov autorů zachycovat běžný život autentického českého neonacisty. Jeho hlavní protagonista Dalibor Krupička i jeho matka Věra Krupičková se proti tomu ale ohrazují a tvrdí, že byla značná část scén ze strany režiséra a štábu zinscenována. Argumentují přitom i tím, že s nim byla údajně uzavřena herecká smlouva.

Vít Klusák si ale za autenticitou snímku stojí. ParlamentnímListům.cz po telefonu sdělil, že se nyní Dalibor snaží odstřihnout od své neonacistické minulosti. Klusák rovněž uvedl, že disponuje típnutými snímky (tzv. screenshoty) z Daliborkova Facebooku, které inklinaci hlavního protagonisty k neonacismu nasvědčují. Vzhledem k tomu, že některé scény z filmu, které Dalibor předvádí, se – jak dříve uvedl i sám režisér Klusák – pohybují na hranici trestněprávního stíhání, lze očekávat, že autenticita snímku bude pravděpodobně hrát zásadní roli.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…