O této zemi se příliš nepíše, a přesto je tam neobyčejně horko. Protesty proti vládě začala zmizelá miliarda dolarů

28.09.2015 20:41

V Moldávii to vře. V centru hlavního města Kišiněva probíhají hned dvě výrazné demonstrace proti vládě. Jednu demonstraci lze označit za pravicovou, druhou za levicovou – a obě požadují uspořádání předčasných voleb. Pravice by zemi ráda přiblížila Západu, levice Rusku. Protesty odstartoval fakt, že ze tří zdejších bank zmizela miliarda dolarů.

O této zemi se příliš nepíše, a přesto je tam neobyčejně horko. Protesty proti vládě začala zmizelá miliarda dolarů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

Zdá se, že toho Moldavané mají plné zuby. Tisíce lidí požadují demisi prezidenta a vypsání předčasných voleb. Hlava státu již ale vzkázala, že svůj post opustit nehodlá. S odvoláním na ruské zdroje o tom informuje server První zprávy. Pravicové protesty organizuje občanská platforma ANO (důstojnost a spravedlnost), levicové protesty organizuje Socialistická strana.

„Obě protestní hnutí mají stejné požadavky – předčasné parlamentní volby, rezignaci prezidenta, demisi vlády – ale aktivisté „ANO" burcují ve prospěch evropské integrace; a socialisté a příznivci uskupení Naše strana zase za posílení moldavské státnosti, úzkou spolupráci s Ruskem a euroasijským geopolitickým vektorem,“ píše server.

Občané, který je dohromady na 3,5 milionu se v hlavním městě začali bouřit, když vyšlo najevo, že z místních bank zmizela miliarda dolarů. Demonstranti věří, že se protesty rozšíří po celé zemi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…