O tomto zatím naše média mlčí: Američané napsali o Andreji Babišovi článek, ze kterého jde strach

07.06.2015 19:29

Americký konzervativní web, jenž se zrodil v hlavním městě USA Washingtonu, si vzal na paškál českého ministra financí Andreje Babiše. Autor obsáhlého textu se ptá, kde vzal Babiš peníze na převzetí Agrofertu, co to může mít společného s prodejem zbraní na černém trhu či kam vlastně plynou peníze z české státní pokladny. Padnou i slova o soukromých účtech v daňových rájích a rizicích pro NATO.

O tomto zatím naše média mlčí: Američané napsali o Andreji Babišovi článek, ze kterého jde strach
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Anketa

Který středoevropský politik je váš nejoblíbenější?

hlasovalo: 21885 lidí

Na washingtonském portálu The Daily Caller se nalézá úvaha, v níž si autor, někdejší vyznamenaný důstojník CIA Gary Berntsen klade otázku, zda po vyšetřování FIFA, na němž se podílejí Spojené státy a Švýcarsko, přijdou na řadu i jiná šetření na starém kontinentě. Berntsen se na konzervativně laděném webu, za nímž stojí liberálně konzervativní myslitel Tucker Carlson a někdejší poradce bývalého amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho Neil Patel, ptá, zda dojde také na vicepremiéra české vlády Andreje Babiše (ANO), jenž se potýká s velkým střetem zájmů.  V textu zazní i myšlenka, že právě kvůli tomuto střetu se opozice už jednou pokusila vládě vyslovit nedůvěru.

Překlad článku Garyho Berntsena:

Vyšetřovatelé z USA a Švýcarska obvinili představitele FIFA z úplatkářství a praní špinavých peněz, přičemž tento krok opanoval titulky ve světovém tisku. Mohou ale existovat ještě mnohem důležitější případy, které si zaslouží pozornost USA při prosazování práva, kupříkladu obvinění z korupce ve státní správě, které pokud je pravdivé, by podkopávalo důvěru veřejnosti v demokratický systém a samo vládnutí. V České republice může dokonce existovat podobný případ propojený i se sportem. Těmito hrozivými slovy Berntsen svou úvahu zahájil.

Nedávno vyšel v časopise Foreign Policy článek, v němž se autor ptá, zda má Česká republika problém s oligarchou. Poukázal přitom na obrovské bohatství a politickou moc, kterou získal ministr financí (a místopředseda vlády) Andrej Babiš. Vzhledem k této moci byl Babiš obviněn z toho, že svou pozici zneužívá k vlastnímu obohacení. Strana, kterou vede, hlasovala v květnu 2015 pro zachování štědrých dotací na biopaliva, jejichž příjemcem je firma Agrofert stoprocentně vlastněná Andrejem Babišem. Tento krok vyprovokoval v Parlamentu hlasování o nedůvěře vládě.

Mezi jiným se v článku Foreign Policy dočteme, že Babiš byl spřízněn s KGB a že byl jeho otec zapleten do prodeje zbraní na černém trhu, když byl vedoucím pracovníkem ve společnosti Petrimex, československé státní chemické společnosti. Během té doby byl Babiš zapojený také do obchodu chemických zbraní s fosfátem ze Sýrie a afrických zemí. Alespoň podle českých médií. Později opustil Petrimex a převzal kontrolu nad vedlejší společností Agrofert, která nyní dominuje českému zemědělství a petrochemickému průmyslu (tenisový klub Agrofertu, který vede Miroslav Černošek, je známým místem k setkávání významných Čechů). Zpráva z listopadu 2014 upozornila na zásilku zbraní do Islámského státu z České republiky; ale k dnešnímu dni nevíme nic o vyšetřování této záležitosti. Proč u české vlády není patrný nějaký zájem na vyšetření tohoto případu?

Další záhadu představuje zdroj financování pro Babišovo původní převzetí společnosti Agrofert. Víme jen tolik, že byl původně ve vlastnictví společnosti OFI, jejíž sídlo najdeme v malém městě, kde se pohybuje známý prezident Marc Rich. Kde vzal Babiš peníze na převzetí Agrofertu, když byl jen manažerem firmy Petrimex? V roce 2001 prodala společnost OFI pětapadesátiprocentní podíl do další obskurní švýcarské společnosti, Ameropa. Ameropa obchoduje s chemickými látkami v Rusku, východní Evropě a Latinské Americe.

Babiš je úředníkem, který se stará o státní pokladnu, a společnost Agrofert čerpá státní dotace, nemělo by být absolutně jasno o finančních tocích v této společnosti? Kdo byl původním investorem těchto švýcarských firem a jaká byla návratnost jeho investic? Jsou v pořádku miliardy dolarů, které se přesouvají ze státní pokladny na soukromé účty bank v daňových rájích v Lucembursku a Švýcarsku? Kam jdou všechny ty peníze, které platí čeští zákazníci na biopalivech? Neměl by se o to zajímat státní zástupce?

Babiš byl obviněn také z propojení s policií a právě státními zástupci, které využívá k útokům na politické a obchodní nepřátele. Několik politických otřesů z poslední doby bylo poznamenáno neobvyklou činností policie a státních zastupitelství. Nesouvisí to ani trochu s Andrejem Babišem? Kupříkladu v červnu 2013 padla česká vláda po zorganizování podivného policejního manévru pod vedením Roberta Šlachty, jenž předvedl velkolepý nájezd na kancelář předsedy vlády a lidi s premiérem úzce spojenými. Výsledkem tohoto nájezdu byly předčasné volby, které vynesly Andreje Babiše k moci. Devětadvacátého května tohoto roku byla obvinění vedoucí k tomuto scénáři soudem označena za nepodložená.

I další vládní a komerční subjekty se těšily zájmu Roberta Šlachty a Lenky Bradáčové pro údajné obchodní a politické zájmy. Šlo také o „opakované nájezdy“ na úřad nezávislého regulátora – na Energetický regulační úřad, jenž má dbát na transparentnost cen energií. Sleduje také, zda dotace nepokřivují tržní prostředí. Navíc nedávno protlačil Parlamentem novelu energetického zákona blízký spojenec prezidenta Miloše Zemana, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Jediným cílem novely je zrušit nezávislost zmíněného úřadu, to vše jen pár měsíců před tím, než bude vypsán tendr na dostavbu jaderných elektráren, financovanou českou vládou, na němž má velký zájem společnost Rosatom.

Celý text v angličtině najdete zde

V roce 2014 se Babišovo Ministerstvo financí snažilo znárodnit rafinerie společnosti Unipetrol a v téže době vedla Babišova společnost proti této firmě žalobu za miliardu dolarů. Jestliže by ale dostal Babiš společnost pod kontrolu svého ministerstva a současně by jeho společnost vedla zmíněnou žalobu o miliardu dolarů na firmu vlastněnou ministerstvem, šlo by o střet zájmů.

Základní investiční pravidlo říká, že se vám investice musí vrátit. Co tedy neprůhledné švýcarské společnosti (OFI a Ameropa) čekaly od investice do Agrofertu? Nejde nakonec o to, kde skončí peníze z českého státního rozpočtu? A vzhledem k tomu, že je společnost Ameropa aktivní v Rusku, nejsou zde potenciální rizika pro NATO? Je dokonce možné, že zde existují finanční toky vedoucí v konečném důsledku do teroristických organizací vzhledem k výše zmíněné zásilce zbraní Islámskému státu. To vše si jistě zaslouží prošetření, v sázce je totiž víc než korupce ve sportovní lize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…